Alkoholkonsumtionen bland pojkar i gymnasiet fortsätter sjunka, enligt ungdomarnas egna enkätsvar. Arkivbild.
Alkoholkonsumtionen bland pojkar i gymnasiet fortsätter sjunka, enligt ungdomarnas egna enkätsvar. Arkivbild.

Pojkar i gymnasiet dricker mindre alkohol

Svenska gymnasiepojkar röker färre cigaretter och dricker mindre alkohol, i alla fall om man får tro ungdomarna själva. Snittkonsumtionen minskar, enligt en årlig enkätundersökning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (Can).

ANNONS
|

Pojkar i gymnasieåldern har aldrig redovisat en så låg alkoholkonsumtion som nu, när Can ställt frågan. I snitt dricker de 3 liter per år och person, att jämföra med 3,7 liter förra året.

- Det vi har sett under 2000-talet är en kraftig minskning vad gäller alkoholkonsumtion, både i årskurs nio och i gymnasiet. Om vi ser två år tillbaka kan vi säga att nedgången har bromsat in något, säger Anna Englund, utredare vid Can, till TT.

ANNONS

- Det som utmärker sig i årets undersökning är att det fortsätter att minska bland pojkar i gymnasiet.

Medelvärdet för flickor är 2,4 liter, och har varit nästan oförändrat i flera år.

Även rökning minskar bland pojkar i gymnasiet. I årets enkät svarade 19 procent att de röker. 2014 var siffran 28 procent.

- Ibland har folk uppfattningen att en minskad alkoholkonsumtion beror på att man använder andra droger, men det är inget vi kan se, säger Anna Englund.

Enkäten har besvarats av runt 4900 gymnasieelever. Can har gjort ett slumpmässigt urval av 350 skolor och sedan ett slumpmässigt val av en klass på varje skola.

- Det finns alltid en felmarginal och man kanske inte ska uttala sig om upp- och nedgångar på enstaka procent, men man får se till den generella trenden för hur utvecklingen ser ut, säger Englund.

ANNONS
TT

Fakta: Can och undersökningen

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (Can) är en ideell förening med 47 medlemsorganisationer som kartlägger och informerar om drogvanor. Can har genomfört drogvaneenkäter bland skolelever sedan 1971 i årskurs nio, och sedan 2004 även i gymnasiets år två.

2018 års enkät besvarades av runt 5300 niondeklassare och runt 4900 i gymnasiets år två.

350 skolor valdes ut slumpmässigt i respektive årskurs och sedan en klass på varje skola. 21 procent av de utvalda niondeklasserna och 15 procent av gymnasieklasserna valde att inte delta och till det kommer individuella bortfall inom klasserna.

När det gäller alkohol har eleverna fått svara på om de har druckit alkohol de senaste 12 månaderna, hur ofta, vilken typ av drycker och i hur stor mängd. Utifrån det har Can räknat fram en genomsnittlig årskonsumtion.

När det gäller rökning har eleverna fått svara på om de rökt de senaste 12 månaderna samt om de fortfarande röker. Om svaret varit ja på bägge frågor har eleven definierats som en rökare.

ANNONS