I tusen år har pilgrimer vallfärdat till aposteln Jakobs förmodade grav i Santiago de Compostela.
I tusen år har pilgrimer vallfärdat till aposteln Jakobs förmodade grav i Santiago de Compostela.

Pilgrimsresa blev skattepliktig

ANNONS
|

Det här fastslår både Förvaltningsrätten och Kammarrätten i Göteborg som beslutet beskatta en diakon i Svenska kyrkan som ledde en pilgrimsresa till spanska Santiago de Compostela 2008. Kvinnan är anställd i en församling i Skara stift och hon fick lön och traktatmente under resan av Svenska kyrkan som är hennes arbetsgivare.

Det visade sig att resan initierats av två kyrkvärdar, ett informationsmöte hölls i kyrkan och intresset spreds. Diakonerna fick klartecken får kyrkoheden att genomföra pilgrimsvandringen och hon ledde den som omfattade 26 personer. Kyrkoherden i församlingen konstaterar att diakonen har arbetat varje redovisad timme under vandringsdagarna som var fem till antalet (12 mil men skatteverket – som granskade i resan – bedömer att det hela handlar om, en privat nöjes- och rekreationsresa också för diakonen som ledde det hela. Skatteverket konstaterade att det hela handlar om en rekreationsresa som arbetsgivaren betalat och därmed är det en skattepliktig förmån att vandra 13 mil tillsammans med 26 pilgrimer. Övriga deltagare hade själva betalat resan.

ANNONS

Diakonen själv hävdar att det var en satsning som församlingen gjorde och att det skulle leda till att också utveckla pilgrimsvandringar på hemmaplan. Resan var enligt henne ingen studieresa utan en slags lägerresa som inte skall beskattas.

Det hjälpte nu inte. Förvaltningsrätten konstaterar att pilgrimsresan är skattepliktig och påförde diakonen 11 400 kronor ovanpå andra inkomster medan kammarrätten tyckte att hon ändå gjort en hel del jobb under resan och sänkte förmånsvärdet av resan till hälften det vill säga 5 700 kronor.

- Inslagen av rekreation vid pilgrimsvandringen framstår dock som betydande fastslår Kammarrätten.

ANNONS