Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Petra Göthe. Arkiv, foto: Tomas Oneborg/SVD/TT/Privat

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Petra hittade kvinnan som räddade hennes liv

  Semesterresan fick en dramatisk start för Petra Göthe, 41. I en mataffär drabbades hon plötsligt av ett epileptiskt anfall och slutade andas, men fick hjälp av en sjuksköterska som råkade vara på platsen. – Hade det inte varit för henne vet man inte hur det hade slutat, säger Petra som gjorde en efterlysning av kvinnan – och fick napp.

  Det var i slutet av juni som händelsen – som Oskarhamns-Tidningen tidigare rapporterat om – inträffade. Petra, som bor i Skåne, var på väg till Västervik på stugsemester.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Vi var tre familjer som skulle åka upp, och så stannade vi till i Oskarshamn för att handla lite mat. Det var vi fruar som var inne i affären, och min äldste son, som är åtta, berättar Petra, som minns besöket som högst ordinärt tills hon kom till kassan.

  – Jag skulle packa varorna men kunde inte. Jag kände mig illamående och yr, och sa till en av de andra att jag inte visste vad som hände men jag måste ut. "Gå du, jag packar" sa en av dem – och sedan har jag ingen aning om vad som hände innan jag vaknade upp på sjukhus och min man och en läkare står framför mig.

  Petra hade drabbats av ett epileptiskt anfall, visade läkarundersökningen. Något som aldrig hade skett innan.

  – Jag hade börjat skaka och bita ihop, och även fått andningsuppehåll. Det var flera som hjälpte till men den här kvinnan, som var IVA-sjuksköterska som jag förstod det, hade sett till så att jag började andas igen. Utan henne vet man ju inte vad som hade hänt. 

  Petra lider sedan tidigare av smärtor från en bilolycka för tio år sedan.

  – Jag vet inte om det har något samband. Kanske beror det på att jag var stressad innan, hade sovit dåligt och hade väldigt lågt blodsocker visade det sig. Jag har fått en remiss till neurologen i Lund, som förhoppningsvis kan ge svar, men nu är det i vilket fall dags att lyssna på kroppen, säger Petra, som inte känt av något förutom trötthet de första dagarna efter händelsen.

  Men för henne var det viktigt att komma i kontakt med kvinnan som hjälpte henne i affären. En efterlysning på Facebook delades vidare, bland annat av Oskarshamns-Tidningen, och till slut blev det napp.

  – Hon blev jätteglad när jag ringde, vi pratade i kanske 20-25 minuter och hon berättade hur hon upplevt det. Att jag var blå i ansiktet. Men hon var bara glad att hon hade kunnat hjälpa till, säger Petra.

  – Det kändes jätteskönt att få prata med henne – hon har ju räddat mitt liv, och jag kände att jag måste få tag på henne bara för att säga tack för att hon är en medmänniska som bryr sig.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.