Peter Hultqvists framtid som minister osäker

Försvarsministern sitter kvar i regeringen, men hans post är ännu osäker. Statsministern menar att kritiken mot honom inte är seriös och enligt uppgifter är Alliansen nu beredda att gå vidare med sin misstroendeförklaring.

ANNONS
|

Peter Hultqvist (S) sitter kvar som försvarsminister. Han är den enda av de tre statsråden som fått misstroendevotumväckta mot sig som stannar i regeringen.

Men det innebär inte att Alliansen inte går vidare med sin misstroendeförklaring. Enligt en källa till Ekot ska Alliansen vara överens att göra just detta.

Även om försvarsminister Peter Hultqvist tvingas bort av en misstroendeförklaring tänker statsminister Stefan Löfven sitta kvar till nästa val, säger han till Dagens Nyheter.

-Då hanterar jag den situationen. Jag är landets statsminister och då får jag hantera den också, säger han på frågan om vad som händer om Hultqvist fälls.

ANNONS

Under presskonferensen idag förmiddag meddelande Stefan Löfven att Peter Hultqvist blir kvar och att misstroendet mot honom är "helt oseriöst". På Twitter skrev dockEbba Busch Thor, Kristdemokraternas partiledare, att deras "besked gäller. Försvarsministerns förtroende är förbrukat. Statsministerntar inte ansvar - då utkräver vi ansvar i riksdagen".

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, skrev också på Twitter i morse att de kräver att de tre statsråden "avgår, inte hela regeringen".

För att riksdagen ska samlas nu under semestertider krävs mer än i vanliga fall. För att sammankalla till extra sammanträde under sommaren krävs det att 115 riksdagsledamöter skickar in sina namnunderskrifter till riksdagens talman. Utan underskrifterna hade omröstningen fått vänta till oktober när riksdagen öppnar igen. Ulf Bjereld, socialdemokratisk professor i statsvetenskap, tror däremot att Alliansen inte vill vänta så länge.

– Om de hade väntat till oktober när riksdagen öppnar igen så hade de inte behövt underskrifterna. Men då förlorar de momentum och vill smida medan järnet är varm, säger han.

Ebba Busch Thor har meddelat att samtliga kristdemokratiska ledamöter har skrivit på yrkandet om misstroendeförklaring. De är i dag 16 stycken. Underskrifterna kan inte skickas in elektroniskt via mejl, något som försvårar processen under semestertider. Alla måste skicka in sitt yrkande i fysisk form via vanlig post.Hur snart en omröstning kan hållas är svårt att säga, men om talmannen får in 115 underskrifter sker det så fort som möjligt. Men Alliansen måste fatta ett beslut att gå vidare.

ANNONS

– Allt beror på om Alliansen kan enas eller inte. Det är svårt att gissa, säger Peter Hultqvist.

Om de inte kan enas för att dels skicka in 115 underskrifter och sedan rösta för misstroende menar han att de kan framstå som svaga.

– De vill nog inte bjuda Stefan Löfven på den karamellen.

Om en omröstning i riksdagen sker måste minst 175 av 349 riksdagsledamöter rösta för att väcka misstroende för att det ska ske. Då skulle regeringen kunna sitta kvar, men försvarsminister Peter Hultqvist skulle vara tvungen att avgå från sin post.

– Om han måste gå samtidigt som klubban faller i bordet vet jag inte, men i princip ska det ske med omedelbar verkan, säger Ulf Bjereld.

Men Peter Hultqvist är en populär försvarsminister. Även borgerliga debatterar för att det var fel att rikta kritik mot honom.

– Han anses vara minst inblandad i skandalen och är en uppskattad försvarsminister i breda kretsar. Det finns oro för vad man skulle få istället, säger Ulf Bjereld.

Om Alliansen skullefatta beslutet att gå vidare för att få bort Peter Hultqvist från regeringen skulle det därför inte gynna dem, menar Ulf Bjereld.

– De skulle uppfattas som bråkmakare.

I Sverige har riksdagen röstat om misstroendeförklaring sju gånger. De har aldrig gått igenom, men hotet om dem har fungerat. En gång har en regering avgått och en gång gjorde en minister det för att undvika att riksdagen riktar misstro mot dem.

ANNONS

Misstroendeförklaring mot statsråd

Riksdagen kan tvinga en minister att avgå genom att göra en misstroendeförklaring

Minst 35 ledamöter måste gå ihop och föreslå att riksdagen ska rösta om att göra en misstroendeförklaring för att en omröstning ska bli av.

Minst 175 ledamöter måste rösta ja till förslaget för att riksdagen ska förklara sitt misstroende för ministern. Det är en majoritet av riksdagens 349 ledamöter.

Om riksdagen kommer fram till att den inte har förtroende för en minister måste ministern avgå.

Riksdagen har röstat om misstroendeförklaring sju gånger– men aldrig sagt ja.

Källa: Riksdagen

ANNONS