Politikerna vill få svenskarna att ta pension senare än i dag. Arkivbild.
Politikerna vill få svenskarna att ta pension senare än i dag. Arkivbild.

Pensionsuppgörelsen är klar

En blocköverskridande principöverenskommelse om pensionerna är klar "i sak". Den innebär bland annat höjd pensionsålder.

ANNONS
|

Principöverenskommelsen som partierna i den så kallade pensionsgruppen har nått ska enligt planerna presenteras under torsdagen. Det pågick dock diskussioner in i det sista.

Trots att regeringen och Alliansen enligt uppgift till TT är överens i sak är det osäkert om det blir en gemensam presskonferens. En orsak uppges vara att valåret närmar sig och att det finns en tvekan från Alliansens sida inför att synas tillsammans med regeringen.

En gemensam debattartikel är dock planerad för torsdag morgon.

Överenskommelsen kommer att innehålla förslag på flera områden.

Flera förslag

Ett förslag handlar om höjd ålder för när den allmänna inkomstpensionen tidigast får tas ut. En utredning har föreslagit en höjning från 61 år till 63 år. Medier har rapporterat om att även pensionsgruppen landat i 63 år.

ANNONS

En höjning anses nödvändig för att pensionssystemet inte ska urholkas när vi lever allt längre. Genomsnittsåldern för när svenskarna går i pension i dag är 64,5 år.

Särskilt Socialdemokraterna har drivit på för att arbetslivet inte ska bli betydligt längre för människor i arbetaryrken som vanligen börjar yrkesarbeta flera år tidigare än de som läser på universitet.

- Jag ser väldigt positivt på en höjd pensionsålder faktiskt, sade dock arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) i tisdags.

Men hon betonade att politiken måste handla om att människor ska hålla för och orka med ett långt yrkesliv.

Stärkt grundskydd

Dagens Nyheter har tidigare rapporterat att pensionsgruppen också kommer att föreslå att man får ta ut allmän pension efter att ha arbetat i 44 år.

Pensionsgruppen vill förbättra situationen för de äldre med lägst pension. Här har Socialdemokraterna velat se en höjd garantipension, medan Alliansen tycker att höjda bostadstillägg är att föredra. Det pågår dock en utredning på Socialdepartementet om stärkt grundskydd som ska vara klar i februari. Därför kan principöverenskommelsen komma att bli oprecis på det området.

ANNONS

Pensionsgruppen lägger också fram förslag som berör rätten att få jobba kvar även efter att man fyllt 67 år.

Ett fjärde område där pensionsgruppen lägger fram förslag är premiepensionssystemet. Här har Socialdemokraterna velat se en stor omgörning, bland annat höjda krav på de fonder som är med i systemet och färre fonder att välja mellan. I dag finns omkring 800 fonder att välja på.

Förslagen i principöverenskommelsen kommer att kräva ytterligare utredningen innan de kan bli verklighet.

Pensionsgruppen består av S, MP, M, L, C och KD.

TT

Fakta: Pensionsgruppen

Pensionsgruppen är en blocköverskridande arbetsgrupp som består av företrädare för de partier som står bakom pensionsöverenskommelsen (regeringspartierna och M, L, C och KD), med socialminister Annika Strandhäll (S) som ordförande.

Pensionsöverenskommelsen omfattar hela ålderpensionssystemet (inkomstpension, premiepension och garantipension) och är en helhet där varje parti står bakom helheten. För att kunna ändra något i pensionssystemet utan att bryta överenskommelsen krävs att samtliga sex partier står bakom förändringen.

Källa: Regeringskansliet.

ANNONS