Pensionssystemet sågas

ANNONS
|

Pensionssystemet får skarp kritik i boken Pensionsbluffen, med undertiteln tryggheten som gick upp i rök, författad av ekonomijournalisten Joel Dahlberg.

I värsta fall kan den som jobbat och betalat in till pensionssystemet i mer än 40 år inte med säkerhet få ut en högre pension än den som aldrig arbetat alls och alltså inte betalat in ett öre i avgifter till systemet.

Sjunkande snittpension

Men det beror inte på att en garantipensionär får en hög pension, utan på de låga nivåer som vårt nya pensionssystem förmår prestera. Devisen det ska löna sig att arbeta ekar tomt, konstaterar författaren.

Och Pensionsmyndighetens egna prognoser pekar mot en kontinuerligt sjunkande snittpension de närmaste 40 åren.

ANNONS

Politikerna har avhänt sig allt ansvar för systemet genom att det konstruerats för att vara självreglerande vilket ledde till sänkta pensioner 2010 och 2011 utan att politikerna behövde klä skott för det. Tanken är att pensionerna sedan automatisk ska justeras uppåt när ekonomin är i normalläge igen. Men systemets marginaler är försvinnande små och troligare är att vi i stället får se nya sänkningar.

Måste jobba längre

Enligt Pensionsmyndigheten kommer pensionerna att förbättras i år och nästa år. Men det kompenserar bara en tredjedel av de sänkningar som genomförts. Och redan 2014 och 2015 har effekten av högkonjunkturen 2010 klingat av och sänkningen ser ut att bli mer eller mindre permanent.

Den som vill sätta guldkant på sin pensionärstillvaro bör antingen satsa på en karriär som riksdagspolitiker, deras pensioner räcker mer än väl till att sätta guldkant på tillvaron, eller spara själv till pensionen, konstaterar författaren Joel Dahlberg i boken. Eller jobba längre vilket är det senaste budskapet från politikerna.

ANNONS