Ensamstående har fått rätt till assisterad befruktning i Sverige. Men den dröjer innan behandlingarna blir verklighet. Arkivbild.
Ensamstående har fått rätt till assisterad befruktning i Sverige. Men den dröjer innan behandlingarna blir verklighet. Arkivbild.

Pengabeslut om singelbefruktning

När ensamstående kvinnor i april gavs rätt till assisterad befruktning stod såväl landsting som sjukhus oförberedda när det gällde de praktiska lösningarna. Först nu sätter Skåne och Stockholm ner foten i pengafrågan.

ANNONS
|

Skånes universitetssjukhus (Sus) har hittills vägrat ensamstående kvinnor att ställa sig i kö till assisterad befruktning – trots lagändringen. Orsaken har varit att man inte fått några extra pengar för uppgiften.

Men enligt Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad tänker regionpolitikerna nu "tydligt tala om för Sus att de måste utföra sitt uppdrag" och utlovar samtidigt ersättning i efterhand.

- Protokollet från nämnden justeras nästa vecka och då börjar beslutet att gälla omedelbart, säger ordföranden i Sus sjukvårdsnämnd, Joakim Sandell (S), till tidningarna.

ANNONS

Samma kostnad

Hur många ensamstående som kommer att vända sig till Sus för assisterad befruktning är oklart men ett antagande om att det rör sig om ungefär 150 kvinnor per år skulle innebära en extrakostnad på drygt åtta miljoner kronor.

Även i andra regioner och landsting har man brottats med frågor kring finansiering och vilka villkor som ska gälla för de ensamstående. I Stockholms läns landsting kommer man på tisdag, enligt uppgifter till Dagens Nyheter, att besluta att högkostnadsskyddet ska gälla även för ensamstående. Detta i enlighet med en uppdaterad rekommendation från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) i mitten av maj.

Hantera köer

Trots framsteg när det gäller finansiering och kostnader för ensamstående kan själva behandlingen ligga flera år bort i tiden för många. I exempelvis Västra Götaland, som öppnade sin kö för ensamstående den 1 augusti, är enbart väntetiden till ett första sjukhusbesök på två år.

Fakta: Kan nekas

I lagtexten står att läkaren bara får utföra insemination om denne "med hänsyn till makarnas, sambornas eller den ensamstående kvinnans medicinska, psykologiska och sociala förhållanden" kan anta att "det blivande barnet kommer att växa upp under goda förhållanden".

Landstingen/regionerna beslutar själva om avgiften för assisterad befruktning för ensamstående. Men Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har rekommenderat att behandlingen ska ingå i högkostnadsskyddet, precis som för par.

Källa: Riksdagen, SKL

ANNONS