Pendlare riskerar att få sämre hälsa

ANNONS
|

Väckarklockan ringer tjugo i fem på morgonen. Strax därefter sätter sig Marcus Boström på cykeln och trampar i väg till tågstationen i Trollhättan. I Göteborg byter han till ett tåg mot Varberg. Därifrån åker han sedan buss sista biten till sjukhuset där han arbetar sedan ett år tillbaka.

När han ställer tillbaka cykeln på kvällen har klockan hunnit blivit sju.

-Jag är helt slut när jag kommer hem. Man orkar inte göra någonting, säger Marcus Boström.

Till en viss gräns

Nästan 1,5 miljoner svenskar arbetspendlar, det vill säga passerar minst en kommungräns på väg till jobbet. Omkring 300 000 passerar även en länsgräns, enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

Möjlighet till högre lön eller bättre boende gör att betydligt fler väljer att ha en längre resväg till jobbet i dag än för tio till tjugo år sedan. Andra pendlar för att över huvud taget kunna jobba. Men få är beredda att ha mer än en timme enkel väg till arbetet.

ANNONS

Forskning visar att arbetspendlare löper högre risk att drabbas av stress och sömnsvårigheter och har ett lägre deltagande i sociala aktiviteter än de som kan cykla eller gå till jobbet.

-Ju längre restiden är desto mer negativa effekter, säger Kristina Jakobsson, docent i arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet.

Osäkerheten är värst

Pendlare drabbas också i högre utsträckning av högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdomar och fetma. I par där minst en har längre än 45 minuters resväg till jobbet är skilsmässor vanligare.

All pendling är inte dock inte farlig för hälsan. En timmes bilresa utan trafikstörningar kan till och med vara avkopplande och fungera som en viktig omställningstid mellan arbete och fritid. Lika lång tid på överfulla bussar och tåg med många byten längs vägen kan däremot vara mycket mer stressande.

-Särskilt om du inte kan lita på att allt fungerar, säger Kristina Jakobsson.

Marcus Boström känner att de långa dagarna tar på hans krafter. Men han trivs på sitt jobb och hoppas att snart kunna hitta en bostad på ett mer behagligt avstånd.

-Jag tror inte jag klarar ett år till.

Fakta: Fler skilsmässor bland pendlare

Redan vid restider på 45 minuter minskar vår vilja att pendla till jobbet markant.

Personer som pendlar upplever mer tidspress och negativ stress.

Skilsmässor är 40 procent vanligare bland par där en pendlar minst 45 minuter enkel väg till jobbet. För dem som pendlat i fem år eller mer finns ingen ökad risk.

Pendlare drabbas oftare av högt blodtryck, hjärt- kärlproblematik och fetma. Mer stress, stillasittande och mindre tid att träna och laga hälsosam mat tros vara orsaken.

ANNONS

Bland dem som pendlar minst 45 minuter enkel väg till jobbet är 70 procent män.

2012 pendlade nästan 1,5 miljoner över en kommungräns till arbetet, cirka 300000 pendlade över en länsgräns. (TT)

Källor: Sveriges kommuner och landsting, Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, Statistiska centralbyrån, Erika Sandow vid Umeå universitet

ANNONS