Par häktade – grävde upp fridlysta orkidéer

Två polska medborgare greps av polis i naturskyddsområdet Stekenjokk i Västerbotten under söndagen. Anledningen – de plockade fridlysta orkidéer. Nu har paret häktats.

ANNONS
|

En man och en kvinna greps undersöndagsmorgonen av polis i naturskyddsområdet Stekenjokk i Västerbotten. Detta efter att ha blivit ertappade medan de grävde upp fridlysta orkidéer, vilket DN rapporterat om.

Under onsdagen häktades det polska paret på sannolika skäl misstänkta för artskyddsbrott, förberedelse till grovt artskyddsbrott och förberedelse till grovt jaktbrott.

– Det är nog första gången jag är med om att någon häktas med restriktioner för att ha grävt upp orkidéer. Men det kanske borde ske oftare, orkidéerär fridlysta, säger Lars Magnusson, kammaråklagare på riksenheten för miljömål, till DN.

Mannen och kvinnan upptäcktes på natten av länsstyrelsens naturbevakare då de grävde upp ängsnycklar, Jungrfu Marie nycklar och brudsporre – alla tre fridlysta orkidéer – i naturskyddsområdet som ligger i Vilhelmina kommun.

ANNONS

Paret hade också grävt upp ett antal andra växterså som slåtterblomma, kattfot och björnbrodd.

Internationella ligor

Mannen, som är50-årsåldern, ochkvinnan, som äri 40-årsåldern, menar själva att de plockade växterna för att ha dem i sin egen trädgård. Men det tror inte kammaråklagare Lars Magnusson. Han misstänker att paret planerat att sälja plantorna. Men vad som tyder på det vill han i nuläget inte gå in på.

– Vi misstänker att internationell organiserad grov brottslighet ligger bakom. Vi samverkar därför med utländska polismyndigheter i ärendet, säger Filippo Bassini,gruppchef för enheten för artskyddsbrott vid Polisens nationella operativa avdelning,(NOA).

Att stjäla fridlysta blommor och sälja dem vidare är en stigande trend, menar han.

– Det finns det pengar att tjäna och vi bedömer att artplundring blir allt vanligare, säger Bassini.

Skyddat område

Stekenjokk är en unik och skyddad miljö på hög höjd i svenska fjällen. I naturskyddsområdet finns skyddade växter och djur, inte minst fåglar. Området bevakas av länsstyrelsens naturbevakare, som nu har satt stopp för artplundrare.

Grovt artskydsbrott och grovt jaktbrott kan ge fyra års fängelse. Åtal ska vara väckt 26 juli.

Bådemannen och kvinnan nekar till brott och menar att de inte visste att växterna var fridlysta. De lämnar heller ingen förklaring till varför de var ute och grävde upp orkidéer mitt i natten.

ANNONS

Ängsnycklarförekommer i nästan hela landet och växer på fuktig eller blöt, kalkrik mark, gärna i kalkkärr eller på hagmarker, strandängar eller myrmarker.

Jungfru Marie nycklarär Sveriges kanske vanligaste orkidé och är ­vanlig i hela landet, och den växer på frisk till fuktig mager mark i löv- och barrskog, myrmark och på fjällängar och hedar.

Brudsporreblommar liksom de övriga i juni och juli. Utbredningen sträcker sig från Skåne till Torne. Lappmark, men i norr är den mer bunden till fjälltrakterna. Den är ganska sällsynt, och växer på fuktig kalkrik mark.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

ANNONS