Malmö centrum – på gågatan mellan Stortorget och Gustav Adolfs torg en kall januaridag. Arkivbild.
Malmö centrum – på gågatan mellan Stortorget och Gustav Adolfs torg en kall januaridag. Arkivbild.

Påhittad "fakta" om Malmö i rysk tv

Över 50 mord i fjol, våldtäkter och knark – och alla brottsmisstänkta heter "Ali Muhammad, Mahmud, Mohammad Ali och så vidare”. Så lät det i den statliga ryska tv-kanalen Kanal 1 i går kväll, i ett långt inslag om Malmö.

ANNONS
|

Inslaget om Malmö sändes i det populära veckomagasinet "Voskresnoje vremja", rapporterar Dagens Nyheter.

Problemet är att uppgifterna inte stämmer. Antalet mord förra året var till exempel bara en femtedel – elva stycken. Malmö centrum kallas inte för "Lilla Bagdad" och staden har inte 43 procent invandrare – en siffra som tv-inslaget nämner i samband med att staden beskrivs som ”mångkulturens sammanbrott”. Rätt siffra enligt kommunens hemsida är i stället 32 procent – om man räknar stadsbor som är födda utomlands.

När den ryska reportern besöker en skola frågas barnen om skolkamraters etnicitet. ”Går det verkligen inte en enda svensk här?” undrar han – trots att flera av barnen är födda i Sverige. Påståendet om att alla brottsmisstänkta har rötter i Mellanöstern backas vidare upp av en anonym intervjuperson – malmöbon "Olav".

ANNONS

- Jag har varit med om skottlossning, de sköt på mig. Min 64-åriga granne har blivit rånad. Alla förövare var arabiska invandrare, säger "Olav” i inslaget.

Slutklämmen i det ryska reportaget är att ”Alla som kan lämnar staden. På kvällarna försöker invånarna låta bli att gå ut. De glada värdarna har blivit sina gästers gisslan.”

ANNONS