Pågående bränder nu större än 2014

Boende i flera byar i Jämtlands och Gävleborgs län har under natten snabbt tvingats utrymma sina hem på grund av de svåra skogsbränderna. Nya insatser görs även med vattenbombningsplan i Ljusdal. Bränderna är nu större än den som rasade i Västmanland 2014.

ANNONS
|

Bränderna i de svenska skogarna omfattar nu en yta på 20 000 hektar enligt uppgifter från länsstyrelserna, räddningstjänsterna och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), rapporterar SVT Nyheter. Detta gör att de pågående bränderna är större än den brand som 2014 ödelade 14 000 hektar skog i Västmanland.

Den enskilt mest kritiska branden rasar i Ljusdals kommun enligt MSB:s bedömning på torsdagsmorgonen. Man dirigerar därför de två brandbekämpningsflygen dit.

– Som det ser ut just nu är det fokus på Ljusdal för båda planen, säger Mikael Westerlund, kommunikatör MSB.

Länsstyrelsen i Gävleborg allmänheten att följa de uppmaningar och avspärrningar som finns i området. Planen kommer att hämta vatten från sjöarna Ängratörn, Hennan, Letssjön och Lossjön, enligt polisen.

ANNONS

Brandfronten över 50 kilometer lång

Enligt Ljusdal kommun visar flygbilder att 8 500 hektar är drabbade av brand. Denna siffra är omkring fyra gånger högre än vad man tidigare hade beräknat. Brandfronten ska vara 55 kilometer lång.

Ytterligare två brandflyg från Frankrike landar i Sverige senare i dag.

– Hur de kommer prioriteras vet jag inte nu, det beror på hur läget utvecklas, säger Mikael Westerlund.

Det är oklart hur branden i Ljusdal har startat. Polisen i Gävleborg utreder inte heller det som något brott.

– I nuläget finns ingen misstanke om brott eller vårdslöshet gällande branden, säger Ulrika Appelgren, kommunikatör region Mitt.

– Vi är där och hjälper räddningstjänsten med att upprätthålla avspärrningar och liknande. Vi hanterar bara akuta åtgärder just nu.

Räddningstjänsten kämpar mot två bränder i Bräckeområdet: en i Hanåsen och en i Exmyrkullen som också kallas Grötingeberget. Beslutet om evakuering från byarna Hanåsen, Binnäset och Björnsjövallen fattades på grund av att bränderna hotade att skära av en tillfartsväg stänga in flera boende.

Runt 100 boende evakuerade

Tidigt på morgonen ser situationen mer hoppfull ut.

– Vädret har varit på vår sida och luftfuktigheten har gått upp kraftigt så brändernas intensitet har gått ned. Nu har vi fått in folk som jobbar på marken med båda bränderna, säger Niklas von Essen, stabschef vid räddningstjänsten Jämtland, till TT på morgonen.

ANNONS

Från klockan 10 kommer sex helikoptrar att hjälpa till i släckningsarbetet.

Niklas von Essen poängterar att de som utrymt inte kan återvända hem förrän räddningstjänsten gett klartecken. Han uppskattar att ett 20-tal hus och runt 100 boende berörs av evakueringen.

Räddningstjänsten misstänker att Hanåsenbranden startat i samband med ett åskoväder.

Mellan 70 och 90 personer evakuerades på onsdagen i byn Kårböle i Ljusdals kommun efter att branden tagit ny fart. Evakueringen var klar vid fyratiden på torsdagsmorgonen, skriver helahälsingland.se.

Vinden väntas vända mot Kårböle och räddningstjänsten koncentrerar sina insatser där.

– Det är det vi måste försöka lägga krut på, det är problem på andra ställen också men det är prioriteringsfrågor, säger räddningsledaren Leif Gäfvert, till tidningen.

Stefan Löfven besöker Ljusdal

Ljusdals kommun har inrättat nödboende i stugor för dem som lämnat sina fastigheter i Kårböle.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommer i dag till Ljusdal för att ta del av insatserna mot skogsbränderna.

Läget i Trängslet i Älvdalen i Dalarna bedöms fortfarande som kritiskt, men vid kvart i elva rapporterade räddningstjänsten att man var försiktigt optimistisk. Släckningsarbetet försvåras dock av att det finns ett militärt skjutfält med odetonerad ammunition i området. En granat ska även ha exploderat av värmen.

Fakta: Skogsbränderna i siffror

Enligt SOS Alarms sammanställning på onsdagseftermiddagen hanterades totalt 44 terrängbränder runt om i landet. Hittills i juli har det varit tre gånger så många bränder jämfört med motsvarande period förra året.

Totalt har nio viktigt meddelande till allmänheten, VMA, utfärdats med anledning av bränderna, också det rekord.

Försvarsmakten bidrar med två helikoptrar, över 500 personer – merparten hemvärnssoldater – samt egen brandkår och persontransporter med Herculesplan.

Polisen i region Mitt får förstärkning med poliser från polisregionerna Öst, Väst, Syd och Stockholm. Polisen hjälper räddningstjänsten med avspärrningar, trafikdirigering och evakueringar.

Norge ska skicka ytterligare fyra helikoptrar, utöver de sex som redan är i Sverige.

Danmark skickar 22 brandmän till Sverige under torsdagsmorgonen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS