På jakt efter jeans i öknen

På tolv år har han fått ihop en av världens främsta samlingar av vintagejeans. Jakten på unika plagg har tagit Viktor Fredbäck ner i fallfärdiga gruvor i Nevadaöknen.

ANNONS
|

I fjol utsågs Viktor Fredbäck till Årets samlare i The Collector's Awards. På Antikmässan i februari tar han med sig ett 30-tal jeans för att med hjälp av dem illustrera en tidsresa på 100 år.

- Vi kommer att gå från 1870 till 1970 så att man får se utvecklingen. Och rent krasst har det inte hänt någonting, säger Viktor Fredbäck med ett skratt.

ANNONS

- Fast det har hänt jättemycket på användarna, lägger han till.

Gräver i öknen

Viktor Fredbäcks samling omfattar över 400 jeans. De äldsta är från slutet av 1800-talet. Samlandet har lett honom in och ner i övergivna gruvgångar i öknen öster om Los Angeles. Gruvarbetarna använde jeans bland annat för att täta springor i schakten.

- Jag kom i kontakt med en kille i USA som sysslar med att gräva efter jeans i gamla nedlagda gruvschakt i öknen. Vi blev väldigt goda vänner. Så jag åker ner en gång om året och så drar han och jag, och hans svärfar oftast, ut i Nevadaöknen och gräver, berättar Viktor Fredbäck.

En hobby som inte är helt ofarlig.

- Jag tänker varje gång jag är nere att "det här är inte värt det". Men inte för att det är farligt – utan för att det är så extremt jobbigt. Jag är ju ingen superatlet och att klättra uppför de här kullarna i 40 graders värme, bärande på extremt mycket vatten och verktyg, bara för att efter tre timmars slit upptäcka att man är på fel kulle – den biten känner jag mig inte jättenöjd över, säger Viktor Fredbäck.

ANNONS

Levnadsöden

Det är historierna bakom jeansen som fascinerar honom och driver honom vidare. Med vissa plagg följer hela levnadsöden. Och han ser fram emot att delar av samlingen nu blir publik.

- Det känns kul att få visa upp den. Många av de här grejerna har inte sett ljuset på över 100 år, säger Viktor Fredbäck.

ANNONS