Den misstänkte terroristen Sayfullo Saipov.
Den misstänkte terroristen Sayfullo Saipov.

Ovanligt med gärningsman som pratar

Att en terrorist både överlever dådet och sedan börjar prata med polisen är ovanligt.

ANNONS
|

Att han berättat så mycket om sig själv för polisen tyder på att han varit en soloaktör, konstaterar Lars Gule, som är forskare på Högskolan i Oslo och Akerhus.

- Här har vi ett ganska klart inslag av amatörism, vilket är en indikation på att han har varit inspirerad av IS, men inte är någon tränad agent som har fått ett specifikt uppdrag.

ANNONS

Dådet var planerat och Sayfullo Saipov har själv sagt att han valde att genomföra det just kring halloween för att mer folk då är i rörelse. Men Lars Gule påpekar att aktörerna ofta tillskrivs en större förmåga till djupgående planering än vad de i realiteten har.

Jämför med Nice

- En person som blivit upplärd hade fått närmare instruktioner: Du måste välja rätt tidpunkt på dagen, inte bara välja en plats där du kan köra. Skillnaden med Niceangreppet är ju påfallande, säger Lars Gule.

På den franska nationaldagen 2016 dödades 84 människor och flera hundra skadades då en man i lastbil körde nära två kilometer genom en stor samling människor. I New York dödades åtta personer och tolv skadades svårt.

Även Saipovs avsaknad av skjutvapen och sprängmedel talar för att han agerat på egen hand, anser Lars Gule.

Det är för tidigt att säga vad gärningsmannens frispråkighet kan innebära för kunskapen om mekanismerna bakom terrorism, påpekar han.

- Vi behöver få mer detaljer om vad som har påverkat honom.

ANNONS

Upplevd orättvisa

Saipov sägs ha börjat intressera sig för IS efter flytten från Uzbekistan till USA 2010. Inom forskningen brukar man tala om en kognitiv öppning, det vill säga en livshändelse eller upplevelser som får en person att börja tänka i helt nya banor.

- Ofta är en sådan kognitiv öppning kopplad till upplevd orättvisa – det kan vara orättvisa man själv upplever eller som andra upplever, säger Lars Gule.

En viktig motivationsfaktor för många som genomfört terrorattentat i IS namn har varit utvecklingen i Syrien, framhåller han.

- Man följer med och ser de övergrepp som drabbar den sunnimuslimska befolkningen i Syrien – det är våldtäkt, tortyr, gasangrepp, döda barn och så vidare. Det gör ett starkt intryck, konstaterar Gule.

Brutal regim

I Saipovs fall är den uzbekiska bakgrunden sannolikt också en del av förklaringen. Uzbekistan har en brutal och förtryckande regim.

ANNONS

- Då blir det intressant att få veta om det är någon närstående till gärningsmannen i New York som har blivit frihetsberövad och utsatt för övergrepp på senare tid. Det kan var en sådan faktor som medverkar till en kognitiv öppning. Alliansen mellan västmakterna och Uzbekistan i kampen mot terrorn kan på det viset vara en motivationsfaktor för ett angrepp i väst.

TT

Fakta: Uzbekistan

Uzbekistan ligger vid Aralsjön i Centralasien och ingick i Sovjetunionen. Landet blev självständigt när Sovjetväldet upplöstes i början av 1990-talet.

I diktaturen Uzbekistan har radikalisering av många människor drivits på av en skoningslös regim som främst under den tidigare presidenten Islam Karimov vid flera tillfällen gjort sig skyldig till grova brott mot mänskliga rättigheter. Människorättsorganisationer har larmat om extrema tortyrmetoder.

Efterträdaren Sjavkat Mirzijajev är sprungen ur regimen, men har visat vissa tecken på att lätta på järngreppet om befolkningen.

Den strikt islamistiska rörelsen Hizb ut-Tahrir är stark i landet, men där finns också en gren av IS – "Den Islamiska rörelsen i Uzbekistan", Islamiska statens gren i Uzbekistan.

ANNONS