Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Grön mamba. Arkivbild.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Ormexpert: Seriösa ormägare blir aldrig bitna

  Tillståndet för den man som bets av en svart eller grön mamba i Göteborg på lördagen är allvarligt men stabilt, uppger Sahlgrenska sjukhuset. Enligt ormexperten Jonas Wahlström är ormbett mycket ovanliga i Sverige – men när de väl sker, sker de vid högst specifika tidpunkter.

  Det är ännu okänt om mannen i Göteborg blev biten av en svart eller grön mamba. Den svarta mamban är giftigare än den gröna – men skillnaden är försumbar, enligt Wahlström som är föreståndare för Skansenakvariet i Stockholm.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  På en giftighetsskala där noll är ofarligt och tio är dödligt ligger den svarta mamban kanske på nio och den gröna på åtta, medan en svensk huggorm ligger på 0,5, säger han till TT.

  Det är mycket svårt att säga hur många giftormar det finns i Sverige.

  Innan vi gick med i EU var det importförbud på reptiler, sedan var det fritt fram. Folk åker ned till reptilmässor i Europa där allt finns att köpa. Kommer man hem med max fem reptiler slipper man tullen – har man fler ska man registrera sig som reptilimportör, då får man äga upp till 500, säger Wahlström.

  Långvariga effekter

  Oavsett vilken sorts mamba som ligger bakom bettet i Göteborg kan konsekvenserna bli långvariga.

  De har ett nervförlamande gift som kan sitta i länge. Jag känner en kille som blev biten av en grön mamba, han var dålig i flera månader. Serumet kan också ge biverkningar. Serum görs i regel av hästblod – jag är allergisk mot hästar, så skulle jag bli biten skulle jag dö av serumet snarare än giftet, säger Jonas Wahlström.

  I ljuset av det får man väl säga att du gjort ett våghalsigt yrkesval?

  Ja, men det är ju egentligen inte farligare att hantera giftormar än att vara elektriker, bara man vet vad man gör. En elektriker hanterar tiotusentals volt, men det händer inget. Skulle jag utan kunskaper gå in och försöka mig på det skulle jag brinna upp.

  Inträffar runt midnatt

  Just brist på kunskaper och seriositet hos ormägare framhåller Wahlström som den enskilt största faktorn bakom ormbett.

  Av de ormbett som inträffar i Stockholmstrakten – ungefär ett om året – sker nästan alla runt midnatt på fredagar och lördagar. Det inträffar aldrig i parker eller hos seriösa ägare och avlare. Skaffar man en giftorm för att stila inför polarna är man absolut inte en lämplig ormägare, säger han.