Professor Sören Holmberg anser att vallagen måste ändras.
Professor Sören Holmberg anser att vallagen måste ändras.

Omvalet får hård kritik

ANNONS
|

Det var på ett valseminarium på Göteborgsoperan i går som professor Sören Holmberg levererade kritiken mot omvalet i Västra Götalandsregionen 15 maj. Holmberg menar att hela proceduren är dyr och onödig.

–Det hela kostar uppemot 100 miljoner och dessutom är det inget omval utan ett nyval. Det här hade man kunnat lösa genom att flytta mandat från ett parti till ett annat med hjälp av beräkningar, säger han.

Sören Holmberg tycker att omval är fel beteckning eftersom man dels godkänner att nya partier får delta i valet och dessutom att nya grupper av väljare tillkommer, bland annat en hel ålderklass 18-åringar.

ANNONS

Han kritiserar också att valmyndigheten tagit så lång tid på sig.

–Det är häpnadsväckande att man tar åtta månader på sig innan valet kan ske. På 50-talet när man bara hade post och brevduva klarade man två omval i riksdagsvalkretsar inom tre månaders tid. Jag menar att vallagen behöver ändras och dessutom måste valmyndighetens rutiner skärpas samtidigt som valmyndighet och valprövningsnämnd måste få mer resurser.

Sören Holmberg konstaterade att i de allra flesta omval som skett i kommuner har valdeltagandet sjunkit men att det trots allt finns faktorer som kan få många väljare att rösta 15 maj.

–En kamp om regeringsmakten stimulerar valdeltagandet och det finns det ju i Västra Götaland där det är jämnt mellan blocken. En riksinblandning med partiledare som till exempel statsminister Reinfeldt och Håkan Juholt ökar intresset, liksom rejäla konflikter mellan partierna där man är oense i stora frågor. Gör Sverigedemokraterna en storsatsning ökar också intresset eftersom motkrafterna mobiliseras.

Vid seminariet i går presenterade de politiska partierna också sina valfrågor i korta anföranden och några nya besked dök upp.

- Fp och C driver frågan om utökning av VG Primärvård med vårdval för rehabilitering, mödrahälsovård och öppen gynekologi.

- KD vill ha vårdplatsgaranti, nattstopp i kollektivtrafiken (mellan hållplatser), och A la Carte-meny på sjukhusen (patienter får välja maträtt).

ANNONS

- Sjukvårdspartiet vill sänka regionrådens löner, även det egna rådet Billy Bertilssons.

I övrigt vill alla korta väntetiderna på akuterna och förbättra och förenkla kollektivtrafiken.

ANNONS