Olagligt att titta på streamad video

ANNONS
|

Domstolen har i ett förhandsavgörande på begäran av en nederländsk domstol haft att avgöra om en specifik mediespelare, som på ett enkelt sätt gör olagligt strömmat material tillgängligt, gör intrång i upphovsrätten.

Men i avgörandet tar EU-domstolen också ställning till om det är tillåtet att ta del av video som strömmas på nätet utan tillstånd. PRV:s jurist har börjat granska domen, men redan nått en förstaslutsats.

–Tidigare har det bara varit olagligt att ladda ner från sådana här tjänster, men nu verkar det också vara olagligt att titta på strömmat material, säger Margareta Ternell, avdelningschef på PRV.

Olaga framställning

Resonemanget är att den som aktivt tar del av piratströmmad video i samma ögonblick upprättar en olaga framställning av materialet.

ANNONS

–Så har vi tolkat det, säger Margareta Ternell.

Domstolens avgörande är en viktig vinst för upphovsrättsinnehavare inom framförallt film- och tv-branschen. Men också för PRV, som har i uppdrag att sprida kunskap om lagliga alternativ.

–Det här är ytterligare en pusselbit i vårt arbete att värna upphovsrätten, som kommer att bidra till att fler väljer lagliga alternativ.

Men EU-domstolens nya utvidgade tolkning av upphovsrätten väcker också flera rättssäkerhetsfrågor.

Svårt att veta

Hur ska man till exempel kunna vara säker på om man begår ett brott eller inte när man tar del av den enorma samling videomaterial som finns tillgänglig på nätet – varav väldigt mycket är helt lagligt?

–Det visar faktiskt en undersökning vi gjorde hos svenska folket mellan 18 och 79 år i höstas. Det är många som tycker att det är svårt att veta exakt vad som är lagligt och vad som inte är det, säger Margareta Ternell.

–Det behöver inte alltid vara så att när det kostar är det schysst och när det är gratis är det illegalt.

Det är ännu oklart hur eller när EU-domstolens avgörande kommer att få direkta effekter i Sverige. Men EU-domstolens avgörande kan i ett slag ha gjort många svenskar till brottslingar.

ANNONS