Toppmurklor kan bidra positivt till måltidsbordet, bland annat brynta i smör. Arkivbild.
Toppmurklor kan bidra positivt till måltidsbordet, bland annat brynta i smör. Arkivbild.

Oklart hur vädret slår mot svamparna

Vårsvamparna har redan letat sig upp i skogarna. Men många frågar sig hur vintern följd av utdragen tidig vårvärme påverkar skogens framtida svampskafferi. Det korrekta svaret? Det finns inte ännu.

ANNONS
|

Mycket snö och utdragen kyla, följt av plötsligt uppflammande och häftig vårvärme – som sedan snabbt stegrats ytterligare till torrt och rentav sommarliknande väder i stora delar av landet.

Är det bra eller dåligt för våra svampfavoriter?

- Det beror alldeles på om det blir torrt eller om det kommer något regn. Det är lika säkert att säga som att sia om vädret, säger Michael Krikorev, mykolog och svampkonsulent på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, till TT.

ANNONS

En blöt och gärna varm vår brukar generellt sägas kunna leda till ett bra svampår. Men Sverige är långt utsträckt i syd–nordlig riktning och därav också med stora skillnader i väder och väta.

Dessutom kan snabba väderväxlingar leda till snabba resultat i svamptillväxten.

- Man vet ungefär tio dagar i förväg, säger KIrikorev.

Framtiden är oklar för kantareller, trattkantareller, karljohansvamp och många andra av våra mer kända matsvampar.

Men Krikorev har redan sett rapporter om lokalt god tillgång på goda vårsvampar som toppmurkla och svavelticka.

En annan tidig filur är vårmusseronen, som trivs i kalkrika marker och brukar gå bra från mitten av maj till början av juni.

- Den har normalt sin storhetstid nu.

TT

Fakta: Fukt, men inte frost

Svamparna måste ha fukt för att växa. Värmen är inte riktigt lika viktig. Däremot får det inte vara frost, så smälter de ihop till en kletig sörja. Men exempelvis trattkantareller klarar kylan bättre än många andra svampar.

Viktigt att tänka på är att matsvamp kan förväxlas med giftig svamp. Exempel på möjliga förväxlingar är Grönkremla som kan förväxlas med den giftiga lömska flugsvampen eller trattkantareller som kan förväxlas med giftig toppig giftspindling. Är därför aldrig svamp som du inte är säker på vad det är.

En annan påminnelse är att tänka på att fler än svampplockare har tillgång till skogarna. Inte minst under jaktsäsongen är det klokt att tänka sig för.

ANNONS