Adéliepingvinen är, tillsammans med kejsarpingvinen, den sydligast förekommande pingvinarten. Den häckar runt hela den antarktiska kontinenten.
Adéliepingvinen är, tillsammans med kejsarpingvinen, den sydligast förekommande pingvinarten. Den häckar runt hela den antarktiska kontinenten.

Okänd jättekoloni med pingviner upptäckt

En tidigare okänd jättekoloni med 1,5 miljoner adéliepingviner har hittats i Antarktis. Kolonin är belägen på en ögrupp, Danger Islands, utanför Antarktiska halvöns nordspets i västra delen av kontinenten. Den upptäcktes med hjälp av satellitbilder.

ANNONS
|

Forskarna, som presenterar upptäckten i Scientific Reports, kunde beräkna antalet fåglar till 751527 häckande par.

I hela övriga delen av Antarktiska halvön med omgivningar häckar 606000 par adéliepingviner. I ett slag har alltså områdets population av arten mer än fördubblats.

Jättekolonin innebär också att världspopulationen av arten, som hittills har uppskattats till 7,5 miljoner individer, har ökat med 20 procent.

Att en så enorm ansamling av fåglar har kunnat förbli okänd är onekligen märkligt. Men Danger Islands ligger mycket otillgängligt och de omgivande vattnen är farliga med mycket is vilket gör det svårt att ta sig fram med båt även på sommaren.

ANNONS

För fyra år sedan upptäckte dock forskarna stora fläckar med guano, fågelspillning, på satellitbilder, och när forskarna kom dit fann de hundratusentals pingviner. Kolonin räknades sedan med hjälp av en så kallad quadcopter, en typ av drönare.

Fakta: Adéliepingvin

Adéliepingvinen (Pygoscelis adeliae) är uppkallad efter Adélie Land i Antarktis, som i sin tur är uppkallat efter Adéle Dumont d´Urville, hustru till den franske upptäckaren Jules Dumont d´Urville.

Arten väger 4–5 kilo och förekommer i hela Antarktis. Födan består i huvudsak av kräftdjur, småfiskar och bläckfiskar.

Världspopulation har hittills uppskattats till 3,79 miljoner par vilket motsvarar 7,58 miljoner individer. Med den nyupptäckta kolonin på Danger Islands uppgår populationen till cirka 9 miljoner individer.

Tidigare uppfattades arten som nära hotad, men de senaste åren tros den ha ökat i antal. Den är nu klassad som livskraftig.

Källa: IUCN, Scientific Reports

ANNONS