Odds på politik hett inför valet

ANNONS
|

Odds på politik har varit en stor grej länge i exempelvis Storbritannien och USA. De senaste åren har det blivit allt vanligare även i Sverige och många spelbolag kör nu hårt på spel inför valet. Just nu ger Löfven som statsminister 1,18 gånger pengarna hos spelbolaget Unibet medan 5,0 är motsvarande odds för Reinfeldt. Hos konkurrenten Betsson är glappet mellan de två något större.

När frågan om spel på politik diskuterades i Almedalen på onsdagen fanns flera tunga namn i panelen. Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, var en av dem och han fick mycket frågor kring att oddsen många gånger träffat mer rätt än de stora opinionsundersökningarna.

ANNONS

- Jag tar det rätt mycket med ro. Opinionsundersökningarna innehåller annan information än oddsen. Vi undersöker hur det ser ut just nu, i olika åldrar och i olika delar av landet. Inte vem som ska vinna valet, säger han.

När journalisten och moderatorn Lennart Ekdahl ställde frågan till panelen om det finns några risker eller problem med spel på politik var Expressens chefredaktör Thomas Mattsson först ut att svara.

- Om det blir en stor marknad så ja. Det finns ju människor som har tillgång till information om stora politiska utspel. Vet jag exempelvis att S ska införa maxtaxa och kan spela på det innan Unibet hinner ändra sina odds, då skulle det kunna bli ett problem, säger han.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin bedömer risken för "läggmatcher" i politiken som lika med noll.

- Politiker är ett släkte av vinnarskallar, så det kan vi helt räkna bort, säger hon.

Men det finns ändå en del etiska aspekter, även på spel inom politiken.

- Vi gör opinionsundersökningar i 40 länder och får exempelvis inte spela på den här typen av odds. Så den etiska frågan finns där, säger Toivo Sjörén.

På Unibet och många andra stora spelbolag har man vissa regler för vem som får spela och inte.

ANNONS

- Kan du påverka eller ändra resultatet så får du inte spela. Kan du få insideinformation är du diskvalificerad från spel, säger Jonas Nilsson, pressansvarig på Unibet.

S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld från Göteborg, vars kollega Stig-Björn Ljunggren ingick i panelen, var på plats i publiken under debatten.

- Jag tycker att det är roligt med odds på politiken. Det är ett fenomen i tiden, inte nytt men det lanseras hårdare i takt med medialiseringen av samhället och politiken.

Ser du några risker med spel på politik?

- Nej, inte i det stora hela, men det bidrar till att förstärka bilden av politik som ett spel. Och som alla verksamheter kan det missbrukas. I grunden tycker jag att det är spännande, jag är inte negativ till det.

Tror du att spelen kan öka intresset för politik?

- På marginalen kanske. Det är så mycket politik i media ändå, säger Ulf Bjereld.

ANNONS