Nytt ras för M - SD näst störst enligt Demoskop

Krisen i Moderaterna växer sig allt starkare. Enligt Demoskops väljarbarometer för mars har partiet tappat nära en tredjedel av sina väljare de senaste två månaderna. – Vi har inte sett sådan dramatik i ett parti sedan vi började mäta, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop, till Expressen som beställt undersökningen. För första gången någonsin uppger tidningen också att SD är större än M i en telefonmätning.

ANNONS
|

Enligt opinionsundersökningen som är gjord av Demoskop på uppdrag av Expressen får Moderaterna 16,6 procent av väljarnas röster. En minskning på 1,9 procentenheter jämfört med Demoskops senaste undersökning i februari.

Samtidigt ökar Sverigedemokraterna i samma undersökning med 0,7 procentenheter vilket innebär att paritet enligt undersökningen just nu har 18,2 procent av de svenska väljarnas stöd.

Enligt Expressen är det första gången någonsin SD får ett större stöd än Moderaterna i en opinionsundersökning som gjorts via telefon.

"Kan fortsätta röra sig"

Tidningen skriver också att raset för Moderaterna innebär att partiet har tappat nära en tredjedel av sina väljare de senaste två månaderna.

ANNONS

– Vi har inte sett sådan dramatik i ett parti sedan vi började mäta, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop till Expressen.

Partiledaren Anna Kinberg Batras besked om att partiet kan tänka sig att samarbeta med SD inom vissa frågor och driva igenom en alliansbudget med stöd från majoriteten i riksdagen tros vara huvudförklaringarna bakom Moderaternas svikande stöd från väljarna.

– Utspelet som gjordes var startskottet för hela förändringen och nu är vi i ett skede av hela havet stormar. Det kan fortsätta att röra sig en tid, säger Anders Lindholm till Expressen.

Batra: "En tuff period"

Anna Kinberg Batra medgerför Expressen att partiet befinner sig i ett tufft läge.

– Vi har en tuff period. Mätningar kommer och går men det är valdagen som avgör. Jag vill att vi ska gå starka ur den här tuffa perioden, självklart, och det måste vi göra genom hårt arbete. Genom mer jobbpolitik, genom att visa att vi inte är rädda för att genomföra den, och genom att förtjäna ett större förtroende för att vi kan leda Sverige i en bättre riktning, säger Anna Kinberg Batra till tidningen.

I ett pressmeddelande kommenterar Demoskops vd Anders Lindberg Moderaternas svikande och uppger att partiet har tappat väljare i framför allt storstäderna och bland äldre.

ANNONS

- M har under den senaste tvåmånadersperioden tappat på bred front och i stort sett i alla demografiska grupper. Tydligast är nedgången i storstad och bland äldre. I förhållande till valet har det största väljarflödet gått till C, och därefter till SD och L. Till skillnad från nettoflödet till C och L tycks inte flödet till SD ha ökat under den senaste tvåmånadersperioden. Det har heller inte minskat, vilket i sig är ett misslyckande utifrån partiets ambitioner att återvinna tidigare sympatisörer, säger Anders Lindholm.

Centerparitet ökar

Samtidigt forsätter Centerpartiet att locka väljare enligt Demoskops undersökning.

Partiet får i opinionsundersökningen stöd från 12,1 procent av de tillfrågade väljarna, vilket är en ökning med en procentenhet jämfört med Demoskops senaste undersökning.

Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet ökar också med 0,9 respektive enprocentenhet.

Socialdemokraterna får enligt undersökningen 27,8 procent av väljarnas stöd medan MP får 5,7 procent.

KD:s kris fortsätter

Utöver fallet för Moderaterna ser det fortsatt tufft ut för Kristdemokraterna som befinner sig långt under riksdagsspärren på 4 procent. Partiet får i undersökningen svaga 3 procent av väljarnas stöd vilket betyder att partiet tappat ytterligare 0,6 procentenheter jämfört med Demoskops undersökning i februari.

När det gäller blocken samlarSocialdemokraterna tillsammans med MP och Vänsterpartiet41,4 procent av väljarnas stöd mot Allianspartiernas36,8. De rödgröna ökar därmed sitt stöd med 0,8 procentenheter jämfört med Demoskops senaste undersökning och Allianspartierna tappar samtidigt 2,2 procentenheter.

ANNONS

Båda blocken har därmed enligt Demoskops väljarbarometeren lång väg föratt kunna bilda en majoritetsregering efter valet 2018.

DEMOSKOPS VÄLJARBAROMETER MARS 2017

Socialdemokraterna: 27,8 (+0,9)

Vänsterpartiet: 7,9 (-1,1)

Miljöpartiet: 5,7 (+1,0)

Moderaterna: 16,6 (-1,9)

Liberalerna: 5,1 (0,7)

Kristdemokraterna: 3,0 (-0,6)

Centerpartiet: 12,1 (+1,0)

Sverigedemokraterna: 18,2 (+0,7)

Feministiskt initiativ: 2,0 (-0,1)

Övriga: 1,6 (+0,8)

Alliansen: 36,8 (-2,2)

De rödgröna: 41,4 (+0,8)

FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN:

Målgrupp:Den röstberättigade allmänheten

Fråga:Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod:28 februari – 7 mars 2017.

Metod och urval:Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta med mobila telefonnummer. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll.

Antal genomförda intervjuer:1 252.

Vägning:För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Beställare:Expressen.

Mätinstitut:Demoskop.

Statistisk säkerhet:Ingen förändring är statistiskt säkerställd.

ANNONS