Centerledaren Annie Lööf. Arkivbild.
Centerledaren Annie Lööf. Arkivbild.

Nytt hopp för Hultqvist

Alliansen kan komma att ompröva misstroendehotet mot försvarsminister Peter Hultqvist.

ANNONS
|

Alliansen anser att bilden av hur regeringen hanterat IT-skandalen på Transportstyrelsen förvärras av de nya uppgifter statsminister Stefan Löfvens nu avgångna statssekreterare Emma Lennartsson lämnat.

Informationen kan dock bli räddningen för försvarsminister Peter Hultqvist (S).

- Jag och mina Allianskollegor har inte hunnit värdera den informationen och det kommer vi att göra och ta ställning till senare, säger Lööf.

ANNONS

Men Lööf tillägger att Alliansens grund för en misstroendeförklaring mot Hultqvist bygger på de uppgifter han själv lämnat i försvarsutskottet. Inte på de uppgifter Emma Lennartsson nu ändrat.

Inget har ändrats?

Liberalernas ledare Jan Björklund uppgav i går att det är för tidigt att bedöma om hotet mot Hultqvist påverkas.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor har svårt att se att något har förändrats.

- Det är ny information, men det återstår i så fall för regeringen att förklara hur detta skulle påverka läget för försvarsministern, säger hon.

Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark anser att de nya uppgifterna gör att en "ännu tyngre skugga faller över" Hultqvist.

Alliansen planerar att när riksdagen öppnar den 12 september begära en misstroendeomröstning som kan fälla försvarsministern. Enligt Aftonbladet ska partierna träffas inom kort för att diskutera misstroendehotet mot Hultqvist.

Kritik för passivitet

Försvarsministern kritiseras för att ha varit för passiv och för att inte ha informerat statsministern om att Försvarsmakten utsatts för säkerhetsrisker på grund av IT-skandalen.

Hultqvist fick vetskap om IT-skandalen i mars 2016 och har försvarat sig med att alla åtgärder som behövdes då redan var gjorda och att det var andra departement som hade ansvaret att informera Löfven. Löfven fick vetskap om IT-skandalen först i januari 2017.

ANNONS

En misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven lär inte vara aktuell. Både C- och KD-ledaren hänvisar till att granskningen i riksdagens konstitutionsutskott måste ha sin gång. Den väntas inte bli klar förrän till våren.

SD-ledaren Jimmie Åkesson kräver dock Löfvens avgång.

- Jag tror att han fick information om det här långt tidigare innan han har sagt, och jag tycker att det är dags att Stefan Löfven avgår, säger han till radions Ekot.

Begärde avsked

Statsminister Stefan Löfvens högra hand, statssekreterare Emma Lennartsson, begärde i söndags förmiddag att få sluta på grund av sin hantering av IT-skandalen på Transportstyrelsen.

Hon berättar för Dagens Nyheter (DN) att hon deltagit vid minst två möten på justitiedepartementet, i februari och augusti 2016, då Säpo nämnt att det pågick en tillsyn mot Transportstyrelsen, utan att fatta allvaret i situationen. Hon hade dock kunnat ställa följdfrågor.

- Det har jag inte gjort. Det misstaget gör att jag känner att jag inte kan ha kvar det här jobbet, säger Lennartsson till DN.

ANNONS

TT

Fakta: Emma Lennartsson

Emma Lennartsson har varit regeringskansliets högsta tjänsteman. En maktfaktor strax bakom statsminister Stefan Löfven (S).

Även om hon varit en doldis för allmänheten har hon haft en nyckelroll för Stefan Löfven. Hon fick jobbet som stabschef när han valdes till S-ordförande 2012. Hon har varit hans högra hand och beskrivs ofta som smart, kompetent och den som har full kontroll.

Det var dåvarande finansminister Bosse Ringholm som värvade henne till regeringskansliet 2000. Därefter fick hon ständigt tyngre uppdrag i partiet, men alltid som tjänsteman. Hon har bland annat varit planeringschef på finansdepartementet och budgetchef i S under Alliansregeringarna.

Hon har examen från Handelshögskolan, men har också varit med och startat feministnätverket Unga S-kvinnor Rebella.

ANNONS