Foto: TT
Foto: TT

NYA UPPGIFTER: Ryskt plan kränkte Sverige

Ett ryskt flygplan kränkte Sverige under flera dygn i april, rapporterar DN. Planet var här för att delta i ett forskningsprojekt, men fick nej när man begärde förlängt. Nej:et från svensk sida ska ha berott på oro för spioneri, enligt källor till DN – och ryssarna ska ha vägrat lämna med hänvisning till tekniska problem, vilka ska ha ifrågasatts av svenska Försvarsmakten.

ANNONS
|

Ett ryskt flygplan som ingick i ett forskningsprojekt i Sverige ska under tre veckor haft tillstånd att flyga i Sverige. Men när man sedan begärde förlängt blev det avslag - detta för attsvenska försvarsmyndigheter ska ha sett en risk för spioneri från Ryssland.Detrapporterar DN som hänvisar tillflera anonyma källor.

Planet ifråga är ett tidigare sovjetiskt spionplan, enligt DN, som nu användes för forskning av klimatet, i ett EU-finansierat projekt i Kiruna. Tillståndet för att flyga i Sverige ska ha gått ut i stort sett samma dag som man landade, och när man nu fått nej till förlängning började vad som beskrivs av DN somen kraftmätning mellan Sverige och Ryssland.

ANNONS

Det ryska planet skulle enligt diplomatiska regler lämna Sverige den 17 april, men dagen innan skaryska ambassaden ha meddelat Försvarsmakten att det inte var möjligt på grund av tekniska problem med pilotens dräkt, som behövde prövas på hög höjd. Tidigast den 18:e klockan kunde planet lyfta, menade ryska ambassaden, och fick det beviljat av Försvarsmakten som satte en deadline på klockan 10. Men när planet inte hade lyft klockan 11 den 18:e krävde Försvarsmakten en förklaring, erbjöd assistans med de tekniska bekymren och ifrågasatte varför dräkten skulle prövas på det sätt som ryssarna menade behövdes. DN beskriver vidare hur händelsen utlöste en intensiv diplomatisk och militär verksamhet i Stockholm, där försvarsattachéer från Tyskland, Ryssland, Schweiz och Italien blev indragna när forskare från olika länder kontaktade sina ambassader.

Den 19:e april ska det svenska tålamodet ha tagit slut, och de tekniska förklaringarna underkänts, rapporterar DN. Ryssarna å sin sida ska däremot sagt att de behövt ytterligare tre dygn innan planet kunde vara flygklart. Eter sex dygn i Sverige ska planet till slut ha lämnat Sverige, ochbesvikna forskare påstartbanan i Kiruna, skriver DN.

De tekniska problem som ryska ambassaden åberopat ska inte ha funnits irapporten som den tyske forskningsledaren på plats i Kiruna upprättat. Att man från svensk sida höll så hårt på sitt nej till ryssarnaska ha haft sin förklaring i att det pågick svensk verksamhet i området, enligt källor till DN: delstopphemliga robotskjutningar vidprovskjutningsbasen Vidsel nära Älvsbyn, delsen militärövning på flygvapnets krigsbas i Jokkmokk. Vid båda platser hade det ryska flyget ansökte om att flyga.

ANNONS

– Vi ville inte ha några främmande flyg i luften då, säger en av DN:s källor med insyn i ärendet.

Fred Stroh, forskningsledare på Institute for Energy and Climate Research i tyska Juelich, säger till DN att han betvivlar att det ryskaplanet skulle kunna användas iandra syften än forskning.

– Teoretiskt skulle de kunna montera någon liten kamera någonstans men jag tror inte att de skulle göra det, alla större utrymmen är upptagna av våra instrument, säger Fred Stroh till DN.

DN har ävenvarit i kontakt meden mångårig svensk expert på underrättelsetjänst och specialist på militärflygplan, som själv ska ha undersökt det ryska planet ifråga för några år sedan. Han håller inte med Stroh, och säger till DN att man kananvända sensorer i planet för att samla in underrättelser och det är inte olagligt.

– Om det genomförs robotskjutningar kan en passiv radarvarnare ta emot radardata för de flygplan och robotar som används. Jag är övertygad om att de har någonting för sig utöver klimatforskningen, säger experten till DN.

Plan-incidenten har tidigare uppmärksammats i rysk media, därchefskonstruktören vid den ryska flygplanstillverkaren ska ha sagt att de planerade testflygningarna inte genomförts av politiska orsaker. Uppgifterna dementeras avSveriges försvarsministerPeter Hultqvist (S) som säger till DN att manageratstrikt efter det regelverk som finns, och att det är brister från rysk sida som lett till det här, och inte från svensk.

ANNONS

ANNONS