Vid diabetes måste blodsockernivåerna mätas kontinuerligt. Arkivbild
Vid diabetes måste blodsockernivåerna mätas kontinuerligt. Arkivbild

Nya råd för behandling av diabetes

ANNONS
|

Det anser Socialstyrelsen i dess uppdaterade riktlinjer för diabetesvård, som kan ses som rekommendationer till sjukvården hur vården bör vara utformad och vilka åtgärder som bör prioriteras.

Vissa av de nya glukossänkande läkemedlen rekommenderas särskilt för patienter som även har drabbats av hjärt-kärlsjukdomar, skriver Socialstyrelsen.

"Vi lyfter de nya preparaten eftersom erfarenheten har ökat och vissa av preparaten visat sig ha särskilt gynnsam effekt hos patienter som har hjärt-kärlkomplikationer", säger Erik Åhlin, projektledare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Fetmakirurgi ges också högre prioritet än tidigare, även om det fortfarande finns en viss osäkerhet om de långsiktiga effekterna.

ANNONS

"Nya forskningsresultat pekar på att många personer med diabetes är fria från sin sjukdom fem år efter att de opererats", säger Erik Åhlin.

Diabetes är en av våra allra vanligaste sjukdomar. Vården av de omkring 450000 personer som har diabetes kostar samhället drygt nio miljarder kronor varje år.

TT

Fakta: Detta är typ 2-diabetes

Insulin är ett hormon som reglerar blodets sockerhalt.

Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat tillverka insulin vilket gör att blodet får för mycket socker.

Vid typ 2-diabetes har kroppens celler blivit mindre känsliga för det insulin som kroppen producerar. Med tiden utvecklas även en brist på insulin. Sjukdomen bryter vanligtvis ut i vuxen ålder.

För mycket socker i blodet kan på sikt orsaka skador på njurarna, ögonen och nerverna samt orsaka problem med blodcirkulationen vilket kan tvinga fram amputationer.

För lågt socker i blodet kan leda till nedsatt reaktionsförmåga, kramper och medvetslöshet.

Källa: 1177 Vårdguiden samt Skånes universitetssjukhus

ANNONS