Nya beskedet om Sahlins livvakt

Mona Sahlins tidigare livvakt kommer få ha kvar sin anställning som polis, enligt ett beslut från Polismyndighetens personalnämnd. Åklagare Anders Jakobsson räknar med att under veckan kunna ta ett beslut i ärendet om livvakten och Sahlin.

ANNONS
|

Trots brottsmisstankarna kring Sahlins tidigare livvakthar han arbetat kvar hos polisen.

Den tidigare livvakten misstänks ha brukat osann urkund efter att Mona Sahlin gett honom ett falsk intyg som han sedan har använt.

Läs mer:Mona Sahlin brottsmisstänkt

Åklagare Anders Jakobsson har begärt ett yttrande från polisens personalansvarsnämnd, PAN, med anledning att livvakten, genom ett strafföreläggande kan komma av lagföras.

– Normalt sett om man har en polis som är misstänkt för brott så tar man in yttrande från nämnden. Är det så att de kommer fram till att han får sluta, då påverkar det alltid påföljden som är aktuell för brottet, säger Anders Jakobsson till Aftonbladet.

ANNONS

Beslut kommer fattas under veckan

Igår tisdag kom beslutet från PAN, om att livvakten inte kommer förlora sin anställning om han döms för brukande av falsk urkund. Beslutet undertecknas rikspolischefen Dan Eliasson.

– Nämnden har gjort bedömningen att den brottslighet som åklagaren gör gällande inte kommer leda till att han blir av med jobbet, säger Mats Forslund, jurist på PAN, till Aftonbladet.

Under onsdagsförmiddagen när Aftonbladet talade med åklagare Anders Jakobsson sa han att ett yttrande från PAN är det enda han v'äntar på innan ett beslut kan fattas. Enligt Jakobsson kan det komma att bli åtal, strafföreläggande eller att man väljer att lägga ner utredningen. Med största sannorlikhet kommer Jakobsson fatta beslut i ärendet under fredagen.

Vi har tidigare skrivit om att både Sahlin och livvakten erkännt brott.

Läs mer:Mona Sahlin erkänner brott

Nu meddelar Sahlins advokat Claes Borgström till Aftonbladet att han inte kommer lämna kommentarer innan åklagaren fattat beslut.

ANNONS