Ny talmansrunda väntar under måndag

Moderatledaren Ulf Kristersson ger upp försöket att bilda regering, framgår vid en pressträff under söndagen.
– Jag är fortsatt beredd att bli statsminister. Men jag har meddelat talmannen att det i nuläget saknas förutsättningar, säger han. Riksdagens talman får nu avgöra vem som får göra nästa försök.

ANNONS
|

Kristersson kom strax före klockan 11 till talmannen Andreas Norlén för att avlägga sin rapport om hur det har gått med regeringsbildningen. Moderatledaren meddelade då att det saknas förutsättningar för honom att bilda regering.

Därefter hölls en presskonferens.

– Jag är fortsatt beredd att bli statsminister och leda en regering som består av hela Alliansen, av enbart Moderaterna eller av de Allianspartier som kan och vill ingå i denna Alliansregering, säger Kristersson.

– Men jag har i dag meddelat talmannen att det i nuläget saknas förutsättningar för alla dessa alternativ.

Centern och Liberalerna sa nej

Moderatledaren har hittills lyft fram tre regeringsalternativ. Det första var en Alliansregering med stöd av Socialdemokraterna. S-ledaren Stefan Löfven har dock uteslutit att vara "stödparti" åt en sådan regering.

ANNONS

Det andra alternativet var en Alliansregering utan stöd från S och det tredje en regering med bara M eller med M och "något annat Alliansparti", i praktiken Kristdemokraterna (KD).

De två sista alternativen sade Centern (C) och Liberalerna (L) nej till i går.

– Våra förslag ligger kvar på bordet. Jag står till förfogande, men nu har talmannen ansvar för nästa steg.

"Tänker inte låta mig stressas"

Talmannen Andreas Norlén bekräftar att Ulf Kristersson sagt att han inte längre tycker sig kunna bilda en regering som tolereras av riksdagen. Därmed kommer Norlén inte att föreslå en statsministerkandidat i nuläget.

– Jag har beslutat att inbjuda övriga partiledare till en ny talmansrunda i morgon, säger Andreas Norlén.

Därmed väntar nya samtal innan Norlén ger någon annan i uppdrag att sondera möjligheterna att bilda regering.

– Jag tänker inte låta mig stressas av att tiden går, säger han.

– Jag tycker att det centrala är att Sverige får en så stabil regering som möjligt.

Lööf avvaktar

Centerledaren Annie Lööf vill avvakta måndagens möte med talmannen innan hon uttalar sig om framtiden.

"Annie Lööf gav i går en utförlig beskrivning om hur Centerpartiet ser på läget. I morgon är det samtal med talmannen. Vi kommer efter det samtalet att komma med kommentarer kring hur vi ser på den fortsatta processen", skriver Hannes Hervieu, pressekreterare hos Annie Lööf, i en kommentar till TT.

ANNONS

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor avböjer att kommentera i nuläget.

"Ebba gav kommentarer i samband med pressträff i går. Vi har inget nytt att säga i dag och avstår kommentarer", skriver KD-ledaren Ebba Busch Thors pressekreterare Sarah Hummerdal i ett sms till TT efter Ulf Kristerssons och Andreas Norléns pressträffar på söndagen.

Även Socialdemokraterna avböjer att kommentera dagens pressträffar och avvaktar tills efter morgondagens talmansrunda, meddelar pressekreterare Fredrik Persson.

Åkesson: "Väntat"

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är inte förvånad över dagens besked från Ulf Kristersson.

– Det var i högsta grad väntat. Jag kan nästan tycka att Ulf Kristersson har slösat bort de här dagarna genom att ägna två veckor åt att konstatera det vi alla redan visste. Jag tycker att det här beskedet hade kunnat komma betydligt tidigare, säger han till TT.

Även Miljöpartiet förväntade sig att Kristersson skulle misslyckas med att bilda regering.

– Det var ett väntat besked, sett till det som utspelade sig i går. Alliansen har nått vägs ände, och nu är det rimligt att vi får till blocköverskridande samtal för en handlingskraftig regering, säger Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind.

Tycker ni, liksom V, att Löfven nu bör få sonderingsuppdraget?

– Det skulle väl vara det naturliga, ja. Min förhoppning är att C och L nu är beredda att föra samtal över blockgränsen. Ulf Kristerssons besked visar att det finns en stor spricka mellan konservativa och liberala partier.

ANNONS

– Det är viktigt att ett framtida samarbete inte bara definieras av vilka politiska frågor man kommer överens om, utan också att man har en idé om var Sverige kan vara. Här tror jag att man kan hitta en god utgångspunkt i den politiska mitten.

ANNONS