Gustav Strandberg, klimatforskare vid SMHI, visar hur klimatet förändras på regional nivå vid en global uppvärmning på 1,5 grader. Arkivbild.
Gustav Strandberg, klimatforskare vid SMHI, visar hur klimatet förändras på regional nivå vid en global uppvärmning på 1,5 grader. Arkivbild.

Ny klimattjänst visar regionala skillnader

Den globala uppvärmningen kan innebära stora temperaturskillnader beroende på var i världen man befinner sig. På SMHI:s nya klimattjänst går det att se regionala skillnader redan efter en global ökning på 1,5 grader.

ANNONS
|

- Poängen med att tänka regionalt är att förändringarna ser annorlunda ut i världen, säger Gustav Strandberg, klimatforskare vid SMHI.

På FN:s klimatmöte för snart två år sedan beslutades om en rapport som tittar på klimateffekterna vid en och en halv graders uppvärmning. Den rapporten är fortfarande under utveckling, samtidigt går det redan nu att se regionala temperaturförändringarna via SMHI:s nya tjänst.

ANNONS

- Den globala medeltemperaturen säger inte allt om hur en regional förändring kommer att vara. Förändringen i Sverige till exempel är större än den globala, säger Gustav Strandberg.

4–5 grader

Sedan tidigare har det varit möjligt att se vilka regionala skillnader som uppstår efter en global klimatförändring på två grader, men redan vid en och en halv graders uppvärmning går det att se en märkbar förändring, enligt Gustav Strandberg.

- I Sverige ser man att den största temperaturförändringen är på vintern och framförallt på de kalla vinterdagarna, säger han.

I norra Sverige kommer skillnaderna vara som störst, där kan temperaturen öka med så mycket som fyra till fem grader.

- En tydlig effekt är att antalet dagar med minusgrader kommer att minska, det gör att den period som vi känner igen som vinter kommer att bli kortare. Så som Skåne ser ut idag, det kommer att förflyttas norrut, säger Gustav Strandberg.

ANNONS

Nära gränsen

Närheten till Arktis är en av anledningarna till att förändringen är större i Sverige, jämfört med många andra platser. En ökning på några grader blir också mer påtaglig när snön smälter bort och försvinner.

- I vissa delar av världen är man nära gränsen för vad man klarar, som i central- och Västafrika, då är varje temperaturskillnad viktig. Det finns fortfarande en möjlighet till förändring, säger Gustav Strandberg.

TT

Fakta: Global uppvärmning

I december 2015 beslutade världsledare om ett nytt klimatavtal i Paris som innebär att den globala temperaturökningen ska stanna på under två grader, med ett önskat mål på en och en halv grad. Den globala uppvärmningen mäts från förindustriell tid, cirka 1850-talet och framåt och visar det globala medelvärdet, men uppvärmningen kan skilja sig åt regionalt.

195 länder runt om i världen ingår i FN:s klimatpanel, IPCC (Intergovernmental panel on climate change) som just nu arbetar med en specialrapport om en och en halv graders uppvärmning. Det tredje och näst sista mötet arrangerades nyligen i Sverige och rapporten beräknas vara klar hösten 2018. I samband med IPCC:s möte utvecklade SMHI deras klimattjänst på nätet så att det nu är möjligt att visualisera regionala temperaturförändringar.

Källa: Regeringskansliet och SMHI

ANNONS