Att utöka polisutbildningen med ett femte lärosäte är en väg mot målet om 10 000 medarbetare inom Polismyndigheten till 2024. Arkivbild.
Att utöka polisutbildningen med ett femte lärosäte är en väg mot målet om 10 000 medarbetare inom Polismyndigheten till 2024. Arkivbild.

Ny högskola ska ge fler poliser

Polisutbildningen i Sverige ska utökas med ett nytt, femte, lärosäte och det ska bli lättare att gå distansutbildning. Det föreslår Polismyndigheten för att klara målet om 10 000 nya medarbetare på sex år.

ANNONS
|

2024 ska antalet medarbetare hos polisen ha ökat med 10000. Ungefär 7000 av dessa ska vara poliser, resten civil personal. Men långt fler än så, upp till 22000 personer, behöver komma in i rekryteringsprocessen för att kompensera för personal som går i pension eller slutar av andra anledningar.

Det står klart att polisen har en enorm utmaning framför sig för att nå dit. Ett sätt är naturligtvis att utbilda fler poliser, men dagens befintliga lärosäten klarar inte att öka sina platser så mycket som behövs. Därför föreslår myndigheten ett femte lärosäte, som ska placeras i region Väst.

ANNONS

Mer distans

- Det är också en större efterfrågan på distansutbildning än vad de fyra gamla lärosätena kan erbjuda, vilket gör att vi ställt som krav på ett femte lärosäte att man ska kunna tillhandahålla sådan. Vi har fått neka personer att komma in i polisen på grund av att det inte finns distansutbildning, säger Anders Thornberg.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz är positiv till förslaget, men ser också svårigheter.

- Man måste komma ihåg att det kommer att kosta resurser från den befintliga polisorganisationen. Duktiga poliser kommer tas från arbetet för att jobba som handledare eller lärare. Det kommer man inte ifrån, säger hon.

Rikspolischefen medger att just detta är en "ekvation som är svår".

- Men vi måste satsa inför framtiden. Det tänker vi lösa och det är en fördel att vi är en myndighet nu, som gör att vi kan omfördela resurser, säger Anders Thornberg.

ANNONS

Locka tillbaka

Ett annat förslag är att personer med specialistkompetens, som kanske redan i dag arbetar inom myndigheten, ska kunna genomgå en komprimerad polisutbildning. Att lyckas hålla kvar personal och locka tillbaka poliser som slutat, är också en viktig del.

- Vi vill jobba på lång sikt för att uppgradera polisyrket. Höja lönerna och se till att vi får bättre arbetsmiljö och personalsäkerhet. Karriär- och utvecklingsvägar – vi jobbar med ett helt program som vi redovisat för justitieministern i dag, säger Thornberg.

Just att få människor att komma tillbaka till polisyrket är något som Lena Nitz förespråkar.

- Det är det snabbaste sättet och det som kräver minst resurser. Duktiga poliser som slutat har erfarenhet och kan vara fullt operativa från dag ett. Mellan 1500 och 2000 poliser har lämnat yrket de senaste sju åren och tyvärr gör myndigheten alldeles för lite för att locka tillbaka dem. Det jag är kritisk till är att man inte lyfter fram det i strategin. Man pratar mycket om vad som behöver göras men inte hur.

ANNONS
TT

Fakta: Så ska polisen locka fler anställda

Här är några av förslagen som polisen presenterat för justitieministern:

- Ett femte lärosäte, för att kunna utbilda fler poliser. I dag finns polisutbildningar i Växjö, Umeå och Stockholm. Utbildning i Malmö startar januari 2019. Det femte föreslås ligga i västra Sverige, och ska se till möjligheten till distansutbildning blir större.

- Personer med specialistkunskaper ska kunna genomgå en polisutbildning.

- Rekryteringskampanj och andra insatser för att locka personer till polisyrket.

- För att behålla befintlig personal ska arbetsmiljön bli bättre, och lönerna bli konkurrenskraftiga. Möjligheterna till fort- och vidareutbildning ska utvecklas.

Källa: Polisens redovisning

ANNONS