Ny GP/Sifo: Repris på valresultatet

ANNONS
|

Opinionsmätningen genomfördes efter regeringskrisen i början av december, men ger inga svar på hur väljarna reagerat på statsministern Stefan Löfvens besked om att det blir nyval. Enligt GP/Sifo är skillnaden mellan blocken nu lika stor som i valet, 4,3 procent.

De förändringar som skett sedan novembermätningen ligger alla inom felmarginalen, även om Socialdemokraternas uppryckning med 2,6 procentenheter är nära statistikernas gräns.

S har i första hand vunnit nya väljare i storstäderna. Här går det allt sämre för Miljöpartiet, som backat de två senaste månaderna. I oktober låg stödet för MP på tio procent.

Vänsterpartiet har det också kämpigt i Stockholm, men gillas fortfarande av 13 procent av väljarna i Göteborg. Siffran för hela riket blir 5,9 procent, strax över partiets valresultat.

ANNONS

Centern har tangerat väljarstödet på 6,1 procent vid varje mätning i höst. Folkpartiet och Kristdemokraterna ligger också nästan helt stilla, medan Moderaternas uppgång sedan valet stannar på en dryg procentenhet.

Det kan se ut som om väljarna håller fast vid "sina" partier, men enligt Sifos opinionschef Toivo Sjörén är det inte så.

- Rörligheten är stor även om det mesta sker inom blocken. Redan nu har 16 procent av väljarna bytt parti sedan höstens val. Och ytterligare fyra procent har gått från ett parti till soffan, säger han.

Toivo Sjörén förklarar att ungefär en tredjedel av väljarna brukar byta parti mellan två vanliga val. Han är överraskad över att en så stor grupp redan visat sitt missnöje.

- Framförallt är det de mindre partiernas väljare som nu uppger att de sympatiserar med något annat parti. Mest rörliga är de som i höstas röstade på Folkpartiet.

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, tycker det mest förvånande i dagens GP/Sifo är att Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte tappat fler väljare. Det finns alltid stora förhoppningar på vad partier ska genomföra i regeringsställning och risken finns att många blir besvikna.

- Normalt är att regeringspartier förlorar stöd hos väljarna under sin första tid vid makten, säger han.

ANNONS

För Moderaternas del tror Henrik Ekengren Oscarsson att mediernas bevakning av den extra stämman i januari blir oerhört viktig.

- Anna Kinberg Batra befinner sig i samma läge som Fredrik Reinfeldt gjorde när han tog över efter Bo Lundgren 2003. Han var gruppledare i riksdagen och talesperson i ekonomiska frågor, men ändå okänd för väljarna.

Som ledare för Alliansens största parti - och därmed statsministerkandidat - har den nya moderatledaren ett extra stort behov av att synas, påpekar Henrik Ekengren Oscarsson.

- Även om hon är känd för alla som följer politik, finns många som inte alls vet vem hon är.

I god tid före extravalet den 22 mars hoppas han att partierna redovisar vad de tänker göra om samma politiska läge består.

- Alla vet hur deras förstahandspreferenser ser ut, men jag tror väljarna vill ha besked även om deras andrahandsval, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

---------------------------

SIFO: Tre tendenser

• Vänteläge för M: Moderaterna får 24,5 procent och tappar något jämfört med förra mätningen. Men samtliga svängningar i opinionen sedan valdagen är inom felmarginalen för M. Avgörande blir hur väljarna tar emot den nya partiledaren efter extrastämman i januari.

• Ingen Björn Söder-effekt: Sverigedemokraterna tangerar valresultatet på 12,9 procent. Varken Björn Söders uttalanden om samer och judar eller diskussionen om hans lämplighet som talman tycks ha haft någon negativ effekt. Snarare får SD ökat stöd av de personer som intervjuades av Sifo den senaste veckan.

ANNONS

• MP backar i storstäderna: I landets storstadsområden har Miljöpartiet tappat väljare till Socialdemokraterna. I Stockholm och Göteborg, som tidigare varit mycket starka fästen för MP, har partiet nu ett väljarstöd på mellan sju och åtta procent.

ANNONS