Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

171124-darwinfinkar-569993_se.gp_1.jpg
En markfink på ön Daphne Major, en av Galapagosöarna utanför Sydamerikas västkust. Hybridisering mellan markfinkar och kaktusfinkar på Daphne Major har nu gett upphov till en ny fågelart. Arkivbild

Ny fågelart uppstod rekordsnabbt

En ny fågelart har utvecklats rekordsnabbt på en av Galapagosöarna utanför Sydamerikas västkust. Den nya arten uppstod genom hybridisering mellan två andra arter, enligt en studie i Science.

De två arterna, kaktusfink och markfink, tillhör gruppen darwinfinkar, som blev berömda sedan Charles Darwin besökt ögruppen 1835. Finkarnas utvecklingshistoria blev en avgörande pusselbit i hans banbrytande teori om det naturliga urvalet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Häpnadsväckande nog skedde hybridiseringen för bara 36 år sedan, sex generationer.

- Det brukar ta tusentals år för nya arter att utvecklas. Men här gick det kolossalt snabbt, säger Leif Andersson, professor vid Uppsala universitet och ledare för studien.

Allra märkligast är att allt startades av en enda fågel, en ensam kaktusfinkhanne som dök upp på ön Daphne Major 1981.

Ny art

Daphne Major ligger över tio mil från närmaste ö där kaktusfinkar normalt lever – men den ensamme hannen tog sig istället en markfinkhona som partner. Parningen lyckades och avkomman förde sedan den nya linjen vidare.

Redan från den andra generationen höll sig hybriderna för sig själva och parade sig fortsättningsvis bara med andra hybrider.

Enligt forskarna är det uppenbart att hybriderna är genetiskt isolerade och uppfyller kriterierna för en ny art. Men den har ännu inte fått något vetenskapligt namn. Den kallas bara Big Bird.

- Vi vet inte hur länge den kommer att finnas. Populationen består bara av ett 30-tal individer och skulle kunna utplånas ganska lätt, säger Leif Andersson.

Unik sång

Orsaken till att arten uppstod så snabbt var den unika sång som den första hannen sjöng. Sönerna bland de här finkarna lär sig att sjunga som sina pappor och döttrarna bildar bara par med hannar som sjunger som papporna.

- Det var tur att det var en hanne som kom till ön, säger Leif Andersson.

Omständigheterna kring den nya artens uppkomst är med andra ord ganska speciella.

- Men hybridisering mellan olika arter i naturen är nog vanligare än man trott, säger han.

Fakta: Darwinfinkar

Darwinfinkarna, även kallade galapagosfinkar, bildar en underfamilj, Geospizinae, inom familjen fältsparvar. Forskarna räknar med att underfamiljen omfattar cirka 15 arter.

Alla arterna är mycket lika varandra anatomiskt. Därför är det högst troligt att de alla har utvecklats ur en enda flock fåglar tillhörande en enda art som tog sig över till öarna.

En av arterna, sångarfinken, har en tunn näbb, anpassad för insektsdiet. De sex arterna markfinkar har däremot tjocka näbbar lämpade för frökrossning. En av de sistnämnda, den skarpnäbbade markfinken, har på en av öarna lärt sig att dricka blod från häckande havsfåglar. Den kallas därför vampyrfink.

Mest läst