Nu skrivs historien om drevet mot Juholt

ANNONS
|

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt lovade ju i fredags att resa landet runt för att reparera sitt anseende, efter en vecka av skriverier kring bland annat hans hyresersättning.

På onsdagseftermiddagen kommer han till Göteborg, där han först ska möta kursdeltagare och förtroendevalda på SKF. Vid 15.45 kommer han till Brunnsparken för att tala med den göteborgska allmänheten, tillsammans med partidistriktets ordförande Anna Johansson. Sista punkten på Håkan Juholts Göteborgsresa är att tala med partimedlemmarna på ett stort möte på Folkets Hus.

"Medialögn"

Samtidigt pågår en livlig diskussion i den socialdemokratiska bloggvärlden om hur partiledaren behandlats av medierna.

”Mediedrev verkar ha en förkärlek för S”, skriver Rosemari Södergren på Kulturbloggen.

ANNONS

Hon jämför med det hon tycker varit ett svalt medieintresse för avslöjanden om borgerliga politiker. Viktor Tullgren skriver på sin blogg att ”Storyn om Juholts fusk är en medialögn”. Han tycker att Aftonbladet agerade missledande genom att sätta rubriker med ord som fusk och bluff, när reglerna senare visade sig vara oklara.

Men han får mothugg även av socialdemokratiska bloggare. Anders Nilsson i Tanum tycker att Socialdemokraterna nu ägnar sig åt mörkläggning. ”Fokus skall flyttas från själva handlingen, ett orättmätigt uttag av bostadsersättning, till formaliteter, blankettens utformning”, skriver han.

Inga invändningar

Lars Nord, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitet Sundsvall, har inga större invändningar mot medierapporteringen.

–Det har väl inte heller Håkan Juholt själv haft, vad jag kan förstå. Han är ju också journalist och inser att det är centralt i en demokrati att man tar fram och kontrollerar sådana här uppgifter. Det vore katastrofalt om man inte gjorde det, säger han.

Däremot tycker Lars Nord att det journalistiska omdömet ofta minskar en bit in i ett mediedrev.

–Problemet är att det finns ett skede i sådana här processer där inget nytt inträffar och då blir det ganska mycket spekulationer, kringkommentarer och åsikter.

Tycker inte synd om

Ett annat mönster han känner igen från tidigare är att olika aktörer efteråt kämpar om att skriva historien, där det ingår att diskutera om bevakningen var legitim eller inte. Ibland vänds sympatierna till den nyss granskades fördel. Men så tror inte Lars Nord att det riktigt blir i det här fallet.

ANNONS

–Jag tror inte att det är så många som går runt och tycker synd om Håkan Juholt, det brukar mer vara om media gjort övertramp och till exempel gett sig på någons barn. Men så verkar det ju inte vara i det här fallet, säger Lars Nord.

ANNONS