Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

170914-granskontrollanter-530314_se.gp_1.jpg
Gränskontroll vid Hyllie tågstation i Malmö. Arkivbild.

Nu ska alla kollas vid gränsen i Öresund

Utbildningen är färdig och drygt 100 nyanställda passkontrollanter är i tjänst vid gränskontroller i Skåne, rapporterar Sydsvenskan. Nu får samtliga resenärer som reser in i landet från Danmark räkna med att visa sina id-handlingar på svensk mark.

- Det ska vara hundraprocentiga kontroller i Hyllie, vid Lernacken och i Helsingborg. Det är vår ambition, säger Martin Svensson, chef för gränskontrollerna, till tidningen.

Totalt arbetar 237 personer med den inre gränskontrollen i Sydsverige, varav 74 är poliser och 163 passkontrollanter.

I augusti kontrollerades ungefär 55 procent av resenärerna vid Lernacken intill Öresundsbron och ungefär tre av tio tågpassagerare vid Hyllie, enligt Sydsvenskan. Mindre än 20 procent av färjeresenärerna vid Knutpunkten i Helsingborg blev kontrollerade förra månaden.

Förra veckan stod det klart att EU-kommissionen slår fast vid att det inte blir någon förlängning av de gränskontroller som bland andra Sverige införde med anledning av flyktingkrisen. Men det kan bli en förlängning av kontrollerna om anledningen till undantaget från den fria rörligheten i Schengenområdet ändras. Flera länder i området har skickat ett brev till EU-kommissionen om att man ska kunna ha gränskontroller baserat på säkerhetsrisker och terrorhot.

- Vi hann helt enkelt inte med att bereda den frågan. Men det (brevet) gick ut på att få till stånd en sådan översyn av det europiska regelverket och det verkar EU-kommissionen vara intresserad av att göra, det är jag positiv till, säger inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) efter ett EU-möte i Bryssel.

Mest läst