Sebastian Gibrands paradrätt är en äggrätt som han har tillagat 40-50 gånger. Arkivbild.
Sebastian Gibrands paradrätt är en äggrätt som han har tillagat 40-50 gånger. Arkivbild.

Nu kan Gibrand bli bäst i världen

På onsdag kliver kocken Sebastian Gibrand in i köket som Sveriges representant vid Bocuse d'Or i Lyon. Tävlingen som brukar beskrivas som kock-VM är kulmen på en flera års lång resa för honom – en resa som kan ta honom till den absoluta toppen inom kockvärlden.

ANNONS
|

När Sebastian Gibrand kom på andra plats i Bocuse d'Or Europe i somras tog han äntligen det sista klivet mot det mål han har jobbat för de senaste fem åren: att kvalificera sig till kock-VM, Bocuse d'Or.

- Jag är nog en adrenalinjunkie som dras till det extrema. Och detta är den absolut största tävlingen för kockar, säger han till TT.

ANNONS

Förutom själva matlagningen har förberedelserna omfattat pass med personlig tränare tre gånger i veckan och övningar med mental coach.

Utmanande maträtt

Och när tävlingsdagen nu börjar närma sig går laget än mer på djupet.

- Nu försöker jag och mitt team vänja kroppen till nya rutiner utefter schemat på onsdag. Alltifrån vilken tid vi går upp på morgonen till när vi går på toaletten anpassar vi för att vara så förberedda som möjligt, säger Sebastian Gibrand.

Under tävlingen har han tillsammans med sitt lag 5 timmar och 35 minuter på sig att tillaga två rätter för 14 personer. Den ena rätten som alla lag måste göra är en Chartreuse, en traditionell fransk rätt med grönsaker och skaldjur som liknar en tårta.

- Chartreusen kände ingen i laget till sedan tidigare, så den blir extra svår. Jag hade hoppats på fisk och skaldjur men fick nöja mig med skaldjur.

ANNONS

Hyllar Nobel

Det svenska laget har valt att ta fram sina tävlingsrätter med en hyllning till Alfred Nobel och Nobelpriset. Sebastian Gibrand säger att maten ska återspegla allt från kemi och fysik till hälsa och diplomati, bland annat genom mönster från olika Nobelpriser i rätterna.

- Detta att man samlas kring måltiden är som ett tecken på fred, vi tyckte att det var passande.

- Vi går för guldet till hundra procent. Om vi lyckas genomföra allt perfekt på millimetern så måste man göra det väldigt bra för att slå oss.

Hitta paradrätt

TT: Finns det något du lärt dig i arbetet mot kock-VM som även amatörer kan ta till sig?

- Våga prova nya saker i köket, och laga samma rätter om och om igen. Hitta en paradrätt som du blir riktigt bra på.

ANNONS

TT: Har du själv någon sådan rätt?

- Jag bråkade med en äggrätt inför EM som nu har blivit något av en signaturrätt. Den har jag väl tillagat kanske 40–50 gånger

TT: Och du äter upp den varje gång?

- Ja, det gör man ju. Jag tycker fortfarande att det är väldigt gott, även om man tröttnar lite på det ibland.

TT

Fakta: Bocuse d'Or

Bocuse d'Or är en tävling i fransk matlagning som ofta kallas kock-VM. Tävlingen är döpt efter sin upphovsman Paul Bocuse, världens kanske mest berömde kock, som avled den 20 januari 2018.

Bocuse d'Or 2019 arrangeras i Lyon den 29–30 januari.

Totalt deltar 24 länder. Rätterna bedöms på smak, teknik, presentation, innovation och design, samt hur laget lyckas få fram det egna landet i sina rätter.

Sverige har tagit guld en gång tidigare i Bocuse d'Or, med kocken Mathias Dahlgren 1997.

ANNONS