Nu kan du undersöka om du har bröstcancer - helt gratis

Från och med i morgon, 1 juli 2016, blir det gratis med screening för bröstcancer, så kallad mammografi, för kvinnor över 40 i hela Sverige.

ANNONS
|

Alla kvinnor mellan 40 och 74 kallas vartannat år för undersökning av brösten. Mammografin kostar i dag 150 kronor och årligen är det många som inte genomför undersökningen trots att de har blivit kallade. Ann Söderström, Hälso- och sjukvårdschef i Västra Götalands region, tror det kan bero på olika faktorer.

– Många har struntat i att gå på grund av den avgift som varit. I vissa fall handlar det om okunskap och att man tänker att det inte kan drabba en själv, säger Ann Söderström.

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen, där cirka20 kvinnor insjuknar varje dag. Nu hoppaslandstingen runt om i Sverige, att genom en kostnadsfri undersökning, skafler av kvinnorna låtasig undersökas,för att en eventuell tumör ska kunna upptäckas tidigare.

ANNONS

– Jag tycker det är bra att det blir kostnadsfritt. Allt som gör att fler deltar är alltid bra, säger Ann Söderström.

Ann betonar dock att arbetet är långt i från klart.

– Att det blir kostnadsfritt räcker inte. Vi måste fortfarande arbeta hårt för att få fler att vilja undersöka sig. Vi måste fortfarande informera och nå ut ännu mer än vad vi gör idag, menar Ann Söderström.

Den person som är yngre än 40 år har möjlighet att vända sig direkt till mammografin för hjälp om man upptäckt knölar eller om man oroar sig av någon annan anledning. Den vanligaste åldern att insjukna vid, är vid 64 års ålder, enligt cancerfonden.

– Det kan drabba vem som helst, men risken att drabbas av bröstcancer ökar när man blir äldre, berättar Ann Söderström.

Utöver den mammografi som erbjuds, ska man alltid undersöka sig själv, det menar Ann Söderström.

– Det är väldigt viktigt att man känner själv efter knölar. Om man hittar någonting ska man alltid kontakta söka vård. Nu när vi har detta erbjudandet är det viktigt att man tar den chansen, säger hon.

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen, där cirka20 kvinnor insjuknar varje dag.

ANNONS

Bröstcancer drabbar framför allt medelålders och äldre kvinnor. Medianåldern för insjuknande är 64 år. Färre än fem procent är under 40 år.

Totalt ställs omkring drygt 61000cancerdiagnoser varje år i Sverige. Av dessa är över 9000bröstcancerdiagnoser. Cirka 30 procent av all cancer hos kvinnor är bröstcancer, som därmed är kvinnans vanligaste cancersjukdom. Cirka 20 kvinnor insjuknar varje dag.

Män kan också få bröstcancer även om det är ovanligt.Omkring 50män i Sverige får varje år denna diagnos. Behandling och prognos är desamma som vid bröstcancer hos kvinnor.

Bröstcancer är kvinnans vanligaste cancersjukdom – cirka 20 kvinnor insjuknar varje dag. Sjukdomen drabbar framför allt medelålders och äldre. Chansen att bli botad från bröstcancer har ökat de senaste årtiondena. Det beror främst på att allt fler fall upptäcks tidigt, och på att behandlingsmetoderna blivit bättre.

Sjukdomstecken kan innebära:

Knöl i bröstet är det vanligaste symtomet.

  1. Knöl i armhålan
  2. Förstorat och hårt bröst
  3. Hudrodnad och "apelsinhud"
  4. Indragningar i huden
  5. Blod eller vätska från bröstvårtan.

Källa: Cancerfonden.se

ANNONS