Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/34

Nu kan du se sessornas klänningar

Vill du se kungligheternas bröllopsklänningar på riktigt nära håll? Nu har du chansen. I dag öppnas utställningen "Kungliga brudklänningar 1976–2015" av drottning Silvia.

På plats finns även kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia. Prinsessan Madeleine har däremot fått förhinder – av magsjuka.

- Det har varit en kämpig helg och en kämpig natt, säger Margareta Thorgren om anledningen till att prinsessan inte dyker upp under invigningen.

Hemlig detalj

Utställningen är unik då prinsessornas klänningar visas upp för allmänheten för första gången. Att kronprinsessans klänning inte har långa ärmar beror enligt Pär Engsheden, som skapat klänningen, på att den inte skulle vara för varm, då bröllopet hölls under sommaren.

- Den är av dubbelsidig sidenduchesse och är rätt tung men vikten fördelar sig så den blir inte så tung när man väl har den på sig, säger Engsheden.

I klänningen gömmer sig också en hemlig detalj.

- Det finns en liten blå rosett någonstans inne i klänningen men var är en hemlighet som kronprinsessan får ha för sig själv, säger han.

Extra klänning

Och även angående prinsessan Sofias bröllop avslöjas nu nya detaljer. En extra klänning som hon valde att svida om till efter bröllopets officiella del för att kunna festa loss och dansa bättre.

- Även den går i spets men är delvis asymmetrisk och tanken var lite åt grekisk gud-hållet, säger Ida Sjöstedt som skapat både bröllopsklänningen och kvällsklänningen.

Gällande bröllopsklänningen var tanken däremot att den skulle se enkel ut framifrån men ha ett böljande släp.

- Den skulle kännas sömlös och nästan gjuten på prinsessan, säger Sjöstedt.

Drottning Silvias och prinsessan Lilians klänning har setts förut men finns också med till allmän beskådan.

Fakta: Kungliga bröllopsklänningar ställs ut

Utställningen "Kungliga brudklänningar 1976–2015" visas i Rikssalen på Kungliga slottet i Stockholm mellan den 18 oktober 2016 och den 12 mars 2017.

Det är nu 40 år sedan drottning Silvia äktade Kung Carl XVI Gustav. Samtliga kungabarn har även gift sig.

På utställningen visas de bröllopsklänningar som burits av kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia, drottning Silvia samt prinsessan Lilian. Dessutom visas bland annat skor, brudnäbbsklänningar samt prinsessan Sofias festklänning.

Mest läst