Kinna Skoglund från Vi står inte ut.
Kinna Skoglund från Vi står inte ut. Bild: Oliver Lindkvist

"Nu har vi medvind"

– Vi är jätteglada. Det är fantastiskt.
Det säger Kinna Skoglund från Vi står inte ut, efter beskedet att Centern säger ja till regeringens förslag om att ge ensamkommande en ny chans att stanna i Sverige.

ANNONS
|

– Nu kämpar vi inte i motvind längre. Nu har vi medvind, säger Kinna Skoglund.

9 000 unga ensamkommande unga kommer att får en ny chans att stanna i Sverige sedan Centerpartiet nu beslutat att stödja regeringens förslag.

Människorna i rörelsen Vi står inte ut, som länge kämpat för gruppen, känner lättnad och glädje efter beskedet.

Kinna Skoglund är talesperson för rörelsen som omfattar runt 70 000 personer runtom i Sverige.

– Engagemanget för de ensamkommande är stort ute i landet. Inte minst bland centerpartister, säger hon.

Men, det finns ett men. Mellan 4 000 till 6 000 ungdomar omfattas inte av beslutet. Den första ansökan om uppehållstillstånd ska ha registrerats före den 24 november 2015. De ska också ha väntat minst 15 månader på sitt första beslut i asylärendet.

ANNONS

- Det är många som kanske väntat 13 till 14 månader och som inte får den här möjligheten, säger Kinna Skoglund. Nu får vi fortsätta kämpa för alla dem som inte uppfyller villkoren.

Många har redan gett upp

Hon säger också att många gett upp livet i Sverige och redan har gett sig av ut i Europa.

De som enligt förslaget ska få möjlighet att stanna ska också ha ambitionen att studera och får då tillfälligt uppehållstillstånd.

–De får en respit kan man säga. En möjlighet att läka lite och skaffa sig ett liv.

Efter att det tillfälliga uppehållstillståndet gått ut har ungdomarna sex månader på sig att söka jobb. De som får en fast anställning kan få stanna permanent.

– Då kan de bli en resurs i samhället. Vi i civilsamhället kan hjälpa till och skapa samarbeten med till exempel näringslivet. Vi har ju arbetskraftsbrist.

En delseger

Kinna Skoglund ser dagens besked som en delseger, men tillägger att tillfälliga uppehållstillstånd är bekymmersamt för de som bär på trauman. Osäkerheten och otryggheten finns med där i bakgrunden och livet går på halvfart.

– Nej, det här är inte den bästa lösningen, säger hon och återkommer till de som inte nått upp till 15-månaders väntan på asylbeslutet.

ANNONS

– Jag vet två bröder där den ena hamnar på fel sida om gränsen och den andra på rätt. Vår extrason har väntat en dag för kort tid för att omfattas.

I juni ska regeringens förslag tas upp för omröstning i riksdagen.

– Så det finns tid att förändra det. Det här var ett första steg. Det här ger oss ny kraft, säger Kinna Skoglund.

ANNONS