Nu börjar RS-säsongen

ANNONS
|

- Det ser ut att bli ett RS-år, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog vid myndigheten. Här har man sett antalet fall öka gradvis från 59 fall under sista veckan i november till 97 fall vid tredje advent.

RS-viruset bryter oftast ut som en vanlig förkylning men kan bli farlig för riktigt små barn och särskilt de som är födda för tidigt. Även sköra äldre är i riskzonen.

ANNONS

- Hos barn kan det bildas ett starkt slem som gör det svårt att andas och de kan behöva sjukvård. Men egentligen ser man inte skillnad på RS eller någon annan förkylning, säger hon.

När nu kurvan över konstaterat smittade stiger, betyder det att för tidigt födda kan komma att vaccineras i förebyggande syfte.

- Vi vill gärna påminna om att det är viktigt att tänka på sin handhygien nu, säger AnnaSara Carnahan.

- Särskilt som det är den tid på året då influensan startar.

Och hon uppmanar även alla föräldrar till spädbarn att tänka sig för.

- Man får tänka på att inte ha de allra minsta barnen ute bland folk och man borde heller inte lämna sjuka barn till mor- eller farföräldrar.

ANNONS

Myndigheten förväntar sig att antalet bekräftade fall av RS fortsätter öka till en topp, troligtvis under februari.

Fakta: RS- och influensavirus

En nyligen publicerad studie vid Sahlgrenska akademin, visade att efter en period med medeltemperatur under noll grader dröjer det cirka en vecka innan en influensa-epedimi är igång.

Även nötkreatur kan få RS och få allt från inga symptom alls till att de får lunginflammation. RS kan orsaka hastiga dödsfall hos både kalvar och vuxna djur.

Hos människor och då specifikt hos små barn, kan viruset orsaka inflammation i djupt liggande delar av luftvägarna och behandling i respirator är ofta nödvändig.

Källa: TT, Nationalencyklopedien.

ANNONS