Nu är suget efter pizza som störst

Det är inte konstigt att många väljer pizza till middag efter en livad nyårsafton.

ANNONS
|

På S:t Pauls Pizzeria i Stockholm har årets kanske mest hektiska arbetsdag börjat. Personalstyrkan är dubblerad, fem personer jobbar jämfört med de vanliga två eller tre.

Det är vid lunchtid, och det är nu det brukar dra i gång, berättar ägaren Metin Özturk.

- Det är lite stressigt, säger han medan han tar emot beställningar i kassan.

ANNONS

Han vet vad han pratar om då han har drivit pizzerian i över 30 år, och har sett förändringen. Det var först på 1990-talet som det började bli ordentligt hett med pizza på nyårsdagen, enligt honom.

- Media kanske har hjälpt, genom att uppmärksamma nyårsdagen som en pizzadag.

Samtidigt finns det också en praktisk orsak.

- Många pizzerior hade stängt på nyårsdagen tidigare.

Har blivit tradition

Ett sällskap sitter och äter vid ett av borden. En i gänget, Douglas Boström, har en enkel förklaring till varför så många svenskar köper pizza i dag.

- För att alla är bakis, säger han.

- För att det är gott, säger Sandra Postner.

ANNONS

- Det är smidigt, säger Viktor Järpemo och lägger till att pizzan verkar ha blivit en tradition denna dag.

- Jag hade nog hellre käkat brunch, säger Johannes Stålnacke Nero, som hade fått vika ner sig.

En rätt som förändras

Att pizzan har kunnat stå sig så länge i Sverige som populär snabbmat tror Christina Fjellström, professor i hushållsvetenskap vid Uppsala universitet, beror på att den har förändrats och utvecklats genom åren.

- Man har uppgraderat den. Det har blivit så populärt med elegantare pizzor, det är vita pizzor eller pizzor med päron och ädelost.

Svenskarna har verkligen tagit pizzan till sina hjärtan. Det tävlas till och med i SM i pizza. Niclas Lundevall tog hem SM-titeln 2016 med en torskpizza.

ANNONS

TT: Blir det någon pizza för dig på nyårsdagen?

- Det vet jag inte ännu, säger Christina Fjellström.

Fakta: Exempel på udda pizzor

Är du trött på vanliga pizzor? Här är några tips på lite mer udda varianter:

Calskrove, pizzan som har blivit Skellefteås stolthet. Det är en calzone med ett inbakat skrovmål bestående av hamburgare och pommes frites.

Vulkanpizza. En pizza med ursprung i Piteå. Innehåller det mesta, bland annat bacon, salami, pommes frites och bearnaisesås.

Julpizza. Fyllning består av bland annat prinskorv, köttbullar, skinka och rödbetssallad.

Pizzaghetti. En pizza med spagetti och köttfärssås.

Pizza à la plankstek. Toppad med spritsat potatismos, fläskfilé eller oxfilé och bearnaisesås, med mera.

Fakta: Så fet är en kebabpizza

För några år sedan lät Göteborgs-Posten undersöka den populära kebabpizzan. Tidningen beställde åtta pizzor från olika restauranger som sedan analyserades pizzorna i ett laboratorium.

De åtta pizzorna innehöll från 1431 till 2260 kilokalorier (kcal). Vikten på pizzorna varierade från drygt 500 gram till knappt 900 gram.

En relativt stillasittande kvinna i åldern 31 till 60 år har ett ungefärligt behov av 1800 kcal per dag. För en man är det ungefär 2300 kcal.

Runt hälften av energin i pizzorna i testet kom från fett. Den fetaste pizzan innehöll 137 gram fett.

En tredjedel av den energi man får i sig under en dag bör komma från fett. För en kvinna innebär det ungefär 70 gram och för en man ungefär 90 gram.

Källa: Göteborgs-Posten, Livsmedelsverket

ANNONS