Norrlänningar bäst på att använda kondom

Norrlänningar är bäst i landet på att skydda sig med kondom vid sex. Sämst är de som bor i södra Sverige, visar en undersökning som RFSU gjort.

ANNONS
|

Så många som 25 procent av norrlänningarna uppgav att de alltid eller ofta använder kondom för att skydda sig, och nära en tredjedel sade sig ha använt kondom senaste gången de hade sex. På andra plats kommer stockholmarna: där uppger 23 procent att de föredrar kondom.

För boende i Skåne, Halland och Blekinge är andelen som främst använder kondom 15 procent. 53 procent av dem uppger att de inte tycker att det är lika skönt att ha sex med kondom.

Andra nackdelar som svenskarna ser med kondom som preventivmedel är att man inte kan vara lika spontan, och att det är ett jobbigt avbrott. Som främsta fördel uppger man att man slipper oroa sig för en könssjukdom, något som uppges av 60 procent av de tillfrågade. Främst stockholmarna, som har mest sex i landet enligt undersökningen, uppskattar det sistnämnda.

ANNONS

Att kondom skyddar mot graviditet är en annan fördel som uppskattas högt.

"Väldigt intressant att kondomanvändningen skiljer sig så pass mycket beroende på var du bor", säger Pelle Ullholm, sexualupplysare, i ett pressmeddelande från RFSU.

37 procent av de tillfrågade uppgav sig inte använda preventivmedel alls.

TT

Fakta: Preventivmetoder

*Kondom är det mest använda preventivmedlet i RFSU:s undersökning, följt av p-piller/minipiller, p-stav/p-ring. På tredje plats kommer spiral.

*I botten återfinns preventivappen som räknar ut så kallade säkra perioder, den används av mellan 0 och 1 procent. Ännu färre förlitar sig på akut p-piller.

*Kondomen är det enda preventivmedlet som skyddar både mot graviditet och mot könssjukdomar.

Kådiskollen 2016 baseras på en säkerställd onlineundersökning som har genomförts av företaget NORM på uppdrag av RFSU. 1062 svenskar deltog.

Källa: RFSU

ANNONS