Nordström: Osund kultur bakom skandalerna

"Man var bortskämda." Det säger Kommunals ordförande Annelie Nordström som i en lång intervju förklarar skandalerna i sitt förbund med en osund kultur.

ANNONS
|

Annelie Nordström berättar i intervjun i tidningen Kommunalarbetaren, att hon blev upprörd över mycket när hon började på Kommunal i september 2001, efter att ha varit borta från förbundskontoret i många år.

- Jag hade jobbat i en liten kommun med väldigt små medel och försökt få till en julklapp till personalen. Från första julen här så kommer jag ihåg de otroliga klagomålen för att man fick fel julklapp. Det var en kartong med jättemycket stearinljus. Alla var förbannade, och arga för att man skulle åka ända ut till Marholmen för att äta julbord, säger hon till säger hon till Kommunalarbetaren.

ANNONS

Det är en lång intervju som Kommunalarbetaren gjort med förbundets kritiserade och avgående ordförande.

I den förklarar hon skandalerna med en sedan länge rådande kultur av vidlyftighet och för mycket makt hos förbundskassören.

Anders Bergström, som satt som kassör när skandalen briserade, fick också tidigt bära hundhuvudet och var den förste att avgå.

Anneli Nordström tar på sig ansvaret för att inte ha stoppat honom.

- Det är inte bara hans fel, det är rollen som har utformats så. När vi kom in i förbundsledningen 2010 var Anders den enda som var kvar från den gamla ledningen. Det är klart att den personen hamnar i en maktposition, säger hon till tidningen.

Annelie Nordström säger att hon och den nya ledningen 2010 valde att avskaffa en del "omoderna och kostsamma" privilegier.

Traditionen att varje januari så bjuda alla förbundsombudsmän som gått i pension och alla deras fruar till Stockholm på en slags julfest lades ner. Man slutade också ta med alla ombudsmän på resa var tredje år till förbundets kursanläggning i Italien.

Båda besluten möttes enligt Annelie Nordström av ilska.

ANNONS

Det var i början av ordförandeskapet. Sen fokuserade hon mer på "den fackliga verksamheten"; att förbättra rörelsens anseende, göra den arbetsplatsnära och öka medlemsantalet.

- Det är det som jag brinner för. När jag upptäckte en del sådana här saker i början gjorde jag lite grann åt det, sedan ville jag bygga den fackliga verksamheten. Det har tagit till nu innan jag riktigt förstått att jag började bygga den på en osund grund, säger hon till tidningen.

ANNONS