Nordkoreas utrikesminister Han Song-Ryol har i det tysta fört samtal i Stockholm om säkerhetsläget på den koreanska halvön. Arkivbild.
Nordkoreas utrikesminister Han Song-Ryol har i det tysta fört samtal i Stockholm om säkerhetsläget på den koreanska halvön. Arkivbild.

Nordkorea och Sverige i tyst säkerhetsmöte

Nordkoreas vice utrikesminister Han Song-Ryol var nyligen i Stockholm och diskuterade Sveriges roll som skyddsmakt för bland annat USA. Även säkerhetsläget på den koreanska halvön var ett tema på mötet, som skedde i det tysta.

ANNONS
|

Han Song-Ryol ledde delegationen från Nordkoreas utrikesdepartement i de bilaterala överläggningarna den 29–30 januari. Värd för besöket var kabinettssekreterare Annika Söder.

- Samtalen fokuserade på Sveriges konsulära skyddsmaktsuppdrag som vi har för USA, Kanada och Australien i (Nordkoreas huvudstad) Pyongyang, säger presskommunikatör Katarina Byrenius Roslund på utrikesdepartementet till TT.

I samband med besöket fick Han Song-Ryol även tillfälle att hälsa på statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström.

ANNONS

Sveriges roll

Att vara skyddsmakt innebär att en stat tillvaratar en annan stats intressen i ett tredje land. Sverige har sedan decennier varit skyddsmakt, och alltså agerat som mellanhand, för västerländska länder som saknar diplomatisk representation i Nordkorea.

Överläggningarna i Stockholm berörde därtill säkerhetsläget på den koreanska halvön, som står högt på agendan hos FN:s säkerhetsråd där Sverige i juli åter blir ordförande.

Den 14–15 januari deltog Annika Söder i ett möte i Vancouver som också gällde den koreanska halvön. Värdar var Kanadas och USA:s utrikesministrar. "Sverige deltar för att främja diplomatiska ansträngningar för avspänning och fredlig konfliktlösning på Koreanska halvön", hette det på regeringens hemsida.

Tung diplomat

När Han Song-Ryol passerade Pekings internationella flygplats på vägen hem, frågade journalister om det hade förekommit kontakter med USA under mötet i Sverige och om det fanns en möjlighet till dialog. Han besvarade inte frågorna, enligt det sydkoreanska nyhetsbolaget KBS.

Den vice utrikesministern är en mycket erfaren diplomat och förhandlare. Han har varit chef för det nordkoreanska institutet för Amerikastudier, vice FN-ambassadör och setts som en nyckelperson i den så kallade New York-kanalen i samtalen mellan USA och Nordkorea, enligt analyssajten 38 North knuten till John Hopkins-universitetet i USA.

Han deltog även i sexpartsamtalen om Nordkoreas kärnvapenprogram som inleddes 2003. Övriga deltagare var USA, Kina, Ryssland, Japan och Sydkorea.

ANNONS
TT

Fakta: Nordkorea

Nordkorea är en kommunistisk diktatur som styrs av ledaren Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när hans far Kim Jong-Il dog 2011. Denne hade i sin tur ärvt makten från sin far Kim Il-Sung.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder. Majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Formellt har fred inte slutits på Koreahalvön efter kriget på 1950-talet. Sedan 2010 har konflikten förvärrats mellan Nordkorea och de allierade Sydkorea och USA.

Under 2017 trappades läget vid den koreanska halvön upp. Enligt FN:s resolutioner får Nordkorea inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots detta har landet återkommande skjutit upp robotar och dessutom genomfört sex kärnvapentester.

Källor: Landguiden, BBC, Säkerhetspolitik.se

ANNONS