Nobelpristagaren Bernard Feringa håller föredrag för elever på Bromma gymnasium.
Nobelpristagaren Bernard Feringa håller föredrag för elever på Bromma gymnasium.

Nobelt besök på Bromma gymnasium

Vetenskap handlar om att vara nyfiken, att aldrig ge upp, att tro på sig själv, men framför allt: att ha roligt. På fredagen besökte årets tre Nobelpristagare i kemi Bromma gymnasium i Stockholm.

ANNONS
|

- Följ era drömmar och oroa er inte så mycket för framtiden, sade en av pristagarna Bernard Feringa, som liknade sitt eget arbete med att vandra i en okänd trädgård där man hela tiden gör nya upptäckter som resulterar i nya frågor.

Aulan var fullsatt och i centrum stod deras upptäcker, så klart, men framför allt kemins potential och betydelsen av kunskap och kreativitet.

ANNONS

- Kemi är ett extremt kreativt fält. Man gör sina egna objekt, ungefär som en musiker eller skulptör. Eller som när man skriver. Jag bodde på samma gata som J. K. Rowling i Edinburgh. Hon skapade Harry Potter, medan jag gör molekyler. Det är inte så stor skillnad, säger Fraser Stoddart, som numera är verksam i USA.

Den minsta bilen

Bland talarna fanns även fransmannen Jean-Pierre Sauvage som även han prisas för det arbete som resulterat i "världens minsta maskiner". Det vill säga hur man bygger molekyler som – rent mekaniskt – sitter fast i varandra i ringformade strukturer. Om molekylerna får energi i form av pulserande laserljus går det att få vissa delar av dem att röra på sig, ungefär som en motor.

På så sätt har Bernard Feringa, från Nederländerna, byggt världens minsta "bil", en molekyl som – med hjälp av laserljus och fyra roterande fötter – kan gå från det ena hållet till det andra.

- Vad är den praktiska nyttan med era upptäcker, undrade en elev.

ANNONS

Ingen nytta

Pristagarna, vana vid frågan, försökte förklara poängen med grundforskning, att det inte nödvändigtvis måste finnas någon uppenbar praktisk nytta med sådan forskning. Poängen är i stället att lära sig mer om hur naturen är beskaffad. Om det sedan resulterar i något som kan komma till nytta, vilket det ofta gör, så är det mer som en bonus.

- Nästan allt i den här upptäckte man redan på 1950-talet, men de har bara funnits i tio år, säger Bernard Feringa och håller upp sin smartphone.

Arad Tajik, 16 år, tyckte att de tre presentationerna var intressanta. De var avancerade, men absolut inte omöjliga att hänga med i.

- Det var kul att lyssna, men fysik är roligare. Kemi är för mycket bindningar, säger han.

ANNONS