Nobelpristagaren Michael Rosbash.
Nobelpristagaren Michael Rosbash.

"Nobelpriset är crème-de-la-crème"

Den blivande Nobelpristagaren Michael Rosbash blev bokstavligt talat tagen på sängen. När Nobelförsamlingen ringde för att berätta om priset hade han fortfarande pyjamasen på sig.

ANNONS
|

TT var snabbast med att få tag på Michael Rosbash, den amerikan som delar årets Nobelpris i fysiologi eller medicin med två av sina landsmän.

- Jag är fortfarande chockad, säger Michael Rosbash när TT får tag i honom.

- Jag fick samtalet klockan 05.09 på morgonen, för ungefär 25 minuter sedan. Jag är fortfarande chockad. Jag sitter här i min pyjamas med min hustru. Jag hade inte en tanke på detta.

ANNONS

TT: Och vad är din spontana känsla?

- Det är omöjligt att beskriva. Jag är hedrad och överväldigad men saknar ord.

På frågan vem som Michael Rosbash först ska kontakta, svarar han sina barn och sin bror.

- Jag har inte pratat med mina kollegor än, jag har inte ens haft tid att ta en kopp kaffe. Jag ska prata med mina barn snart, även om en är i Kalifornien så jag vill inte väcka henne. Jag ska prata med min bror och sedan får jag ju träffa mina kollegor när jag kommer in till jobbet vid klockan 8–9.

TT: I Sverige ses priset som väldigt stort...

- I USA också skulle jag vilja tillägga. Det är "crème-de-la-crème", högst upp i näringskedjan. Jag är förbluffad. Jag önskar att min mor var vid liv, säger en klart rörd Michael Rosbash och fortsätter:

ANNONS

- Priset är en sådan stor symbol för vad man har presterat. Hon skulle ha varit så nöjd.

Rosbash har besökt Stockholm förut:

- Jag har dock inte ännu haft en tanke på själva resan eller vad jag ska säga väl på plats.

TT

Fakta: Årets pris

Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin tilldelas Jeffrey Hall, Michael Rosbash och Michael Young, alla USA, för sina upptäckter av "molekylära mekanismer som styr cirkadisk rytm", det vill säga den biologiska klocka som växter och djur använder sig av för att styra sin dygnsrytm. Enligt Nobelförsamlingen har pristagarna "lyckats lyfta på locket till cellernas inre klocka och kunnat visa hur den fungerar".

Det var på mitten av 1980-talet och åren därefter som de tre forskarna kartlade hur "klockan" är uppbyggd med hjälp av gener och proteiner vars nivåer varierar över dygnets timmar.

I dag vet man att denna klocka är en fundamental mekanism som påverkar vår ämnesomsättning, sömn, blodtryck, kroppstemperatur, och så vidare.

Källa: Nobelförsamlingen

ANNONS