Nobelpriset i fysiologi eller medicin tilldelas James P Allison, USA, och Tasuku Honjo, Japan, för deras framsteg i behandling av cancer som presenterades vid Karolinska institutet på måndagen.
Nobelpriset i fysiologi eller medicin tilldelas James P Allison, USA, och Tasuku Honjo, Japan, för deras framsteg i behandling av cancer som presenterades vid Karolinska institutet på måndagen.

Nobelpris för upptäckt av ny cancerbehandling

James P Allison och Tasuku Honjo blir 2018 års vinnare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. De prisas för upptäckten av cancerbehandling genom hämmande av immunförsvarets bromsmekanismer.

ANNONS
|

– Tack, tack, wow, fortsätter den chockade professorn, som precis förärats ett av de finaste forskningspriser man kan få.

Allison delar priset med Tasuku Honjo, som också han nåtts av nyheten. På en bild, som Nobelstiftelsen twittrat, gör han tummen upp omgiven av sin forskargrupp vid universitetet i Kyoto.

De båda forskarna tilldelas priset av Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet då de etablerat en helt ny princip för cancerbehandling genom att förstärka immunsystemets inneboende förmåga att angripa tumörceller.

Släppa bromsen

James P Allison studerade ett protein som har visat sig fungera som en broms i immunsystemet. Han insåg då möjligheten att släppa på bromsen så att immunsystemet aktiveras.

ANNONS

Tasuku Honjo upptäckte samtidigt ett nytt protein på immuncellerna och kunde visa att också detta fungerade som en broms.

Allisons och Honjos forskning betecknas som banbrytande, en milstolpe i kampen mot cancer. Upptäckten har lett till en utveckling av en terapi för cancerpatienter. År 2012 visade kliniska studier mycket goda behandlingseffekter vid flera olika cancersjukdomar, inklusive melanom, det vill säga hudcancer.

Resultaten var dramatiska och i flera fall ledde terapin till långvarig effekt på tumörer som tidigare ansetts vara icke behandlingsbara.

Svårt sjuka hjälps

Nu vet man att behandlingsstrategin, som ofta benämns "checkpoint-terapi", på ett avgörande sätt har förbättrat prognosen för många svårt sjuka cancerpatienter.

Förra året fick amerikanerna Jeffrey Hall, Michael Rosbash och Michael Young dela på priset för sina upptäckter av "molekylära mekanismer som styr cirkadisk rytm", det vill säga den biologiska klocka som växter och djur använder sig av för att styra sin dygnsrytm.

På tisdag tillkännages fysikpristagaren och på onsdag är det kemiprisets tur. På fredag meddelas i Oslo vem som får fredsutmärkelsen och nästa måndag vinnaren av Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne. Litteraturpriset utgår i år på grund av krisen i Svenska Akademien.

Fakta: Om pristagarna

James P Allison föddes 1948 i Alice, Texas, USA. Han doktorerade 1973 vid University of Texas i Austin. Han är sedan 2012 professor vid University of Texas i Houston.

Tasuku Honjo föddes 1942 i Kyoto, Japan. Han doktorerade 1975 vid Kyotouniversitetet och är sedan 1984 professor vid samma universitet.

ANNONS