Nej till debatt om extremistvåld

ANNONS
|

De största partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, tänker säga nej till Sverigedemokraternas (SD) begäran om en aktuell debatt i riksdagen. S-gruppledaren Sven-Erik Österberg menar att debatten är olämplig när det ännu är oklart vad som ligger bakom terrordådet.

–De vill spä på främlingsfientligheten, säger han.

M-gruppledaren Anna Kinberg Batra ser risker för "politiska övertoner som inte minskar risken för våld". TT talade även med Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet som också är avvisande.

SD begär en debatt bland annat med hänvisning till att Sverige för första gången utsatts för ett terrordåd av en "islamistisk extremism" och till att Säpo på onsdag presenterar en utredning om våldsbejakande islamistisk extremism.

ANNONS

SD-ledaren Jimmie Åkesson hävdar att det finns ett stort samhällsintresse för att frågan debatteras. SD kunde dock ta upp terrordådet redan på tisdagen när budgeten för rättsväsendet debatterades.

–Jag hoppas att den tragiska händelsen öppnar ögonen för några om vad den islamska ideologin står för, sade SD:s Kent Ekeroth.

Aktuell debatt begärs av en eller flera partigrupper i ett särskilt ämne, ofta med anledning av en aktuell händelse.

Framställan görs skriftligen hos talmannen av partiledaren eller partiets gruppledare.

Talmannen beslutar efter samråd med gruppledarna om och när debatten ska anordnas.

I debatten deltar berört statsråd och företrädare för övriga partier som önskar delta.

Källa: Riksdagen (TT)

ANNONS