Migrationsverket i Solna. Arkivbild.
Migrationsverket i Solna. Arkivbild.

Neddragningar på Migrationsverket oroar

Flera tusen anställda ska bort från Migrationsverket de närmaste åren. Nedskärningarna oroar facket, som nu kräver bättre samordning av verkets olika delar.

ANNONS
|

Den stora flyktingströmmen har lett till ett stort antal nya jobb på Migrationsverket de senaste åren. Men framöver ska verket banta igen. Flera olika siffror har varit i omlopp, men enligt en konsultrapport som fackförbunden ST och Seko beställt handlar det om en minskning med över 3000 årsarbeten på tre år.

Neddragningarna är redan i gång och tidigare i år varslades till exempel en dryg fjärdedel, 300 personer, av de anställda i region Mitt.

Minskningen kommer i stor utsträckning att ske inom mottagningsverksamheten. Samtidigt finns dock stora behov kvar när det gäller asyl- och tillståndsverksamhet. Därför har facken krävt ett anställningstopp, för att tjänster som blir lediga i första hand ska kunna erbjudas anställda som annars måste sluta.

ANNONS

- Vi efterlyser också att någon centralt tar ansvar för alla de här övertaligheterna, en central avvecklingsplan, säger Sanna Norblad.

- Vi känner oss inte trygga med arbetsgivarens sätt att jobba med den här omställningen.

TT

ANNONS