Exit. Med stöd från Mohsen Hakim har Johnny Höglin fått ett jobb inom Exit där han i dag hjälper andra avhoppare och håller föredrag på skolor.
Exit. Med stöd från Mohsen Hakim har Johnny Höglin fått ett jobb inom Exit där han i dag hjälper andra avhoppare och håller föredrag på skolor.

Nazisten och iraniern som trotsade alla

ANNONS
|

Den här texten delas just nu flitigt i sociala medier. Vi vill göra läsaren uppmärksam på att artikeln publicerades 2005. /Redaktionen, 28 oktober 2015.

Johnny Höglin var nära att tatuera ett hakkors på bröstet. Läste Mein kampf fyra gånger. Hans hem såg ut som en filial till tredje riket, fyllt av nazistflaggor och bilder på Hitler. Och för fyra år sedan hängdes hans liv ut i kvällstidningarna, då som ledare för en av Sveriges farligaste nazistorganisationer - Johnny "Puma" Höglin, propagandachef och lokal ordförande i nationalsocialisterna. Han drevs av hat och var dömd för misshandel, hot och hets mot folkgrupp.

ANNONS

När före detta lektorn och konsulten Mohsen Hakim - mot rektorns och utbildningsministerns vilja - bjöd in till debatt om invandrare på Mälardalens högskola väckte det starka reaktioner. Främlingsfientliga krafter var inbjudna - i demokratins och yttrandefrihetens namn. Demonstrationer förbereddes. Snacket gick.

Pekade med hela handen

En kväll fick Johnny Höglin syn på den kontroversielle iraniern och gick fram till honom på ett café. Han hade en bestämd ton och pekade med hela handen.

- Du och alla andra invandrare bör lämna Sverige.

Han var van vid att det blev slagsmål när han sa så till invandrare. Mohsen Hakim tittade storögt på den tatuerade bjässen som stod framför honom, som var nästan dubbelt så kraftig som honom själv.

- Ähum, varsågod och sitt så får vi prata.

En något förvånad Johnny Höglin satte sig ned. Och diskussionen var i full gång. Mohsen Hakim frågade varför han skulle slängas ut ur Sverige.

- För jag älskar Sverige och ni förstör det här landet.

- Men jag älskar också Sverige. Jag utbildar ingenjörer för det här landet medan du lever på socialen. Om du verkligen älskar Sverige borde du lämna landet och låta mig vara kvar.

Mohsen Hakim hade till och med fräckheten att erbjuda honom mentorskap om han lämnade nazismen.

ANNONS

- Jag fnös och sa "Vad fan tror du". Jag tyckte jag hade nått min karriärklimax, berättar Johnny Höglin i efterhand, nu när de är ute och föreläser tillsammans om hur man kan bekämpa nazism och rasism.

I dag har de en öppen och skämtsam ton dem emellan. Mohsen Hakim säger att han aldrig trodde att det skulle vara lätt att få honom på andra tankar.

- Men man kan inte hata nazister, även om jag avskyr deras åsikter. Man måste se dem som vilsna ungdomar som behöver en hjälpande hand.

Under högskoledebatten hade han gjort en namninsamling bland dem som kunde tänkas bli mentorer och erbjöd nazisterna stöd.

Men han blev väldigt ifrågasatt. En demonstration anordnades där Mohsen Hakim kallades för nazisternas lakej. Något som fick Johnny Höglin och hans gäng att reagera.

- Vi tänkte spöa vänsteraktivisterna. Vi, eller åtminstone jag, gillade ju Mohsen. Han hade ju lyssnat på oss.

När de sedan sågs på stan, i Eskilstuna, hälsade de alltid på varandra, pratade lite på stan. En dag hade Mohsen blivit pappa och kom dragandes på sin barnvagn.

Johnny Höglin stannade och gullade med bebisen. Förbipasserande glodde förvånat. Hur kunde den ökände nazistledaren och den kände kämpen mot rasism stå och prata över en barnvagn?

ANNONS

- Då höll du väl på att tillverka barn, ler Mohsen vid minnet.

- Nej, bullen var redan i ugnen.

Tänkte lämna nazismen

Även Johnny Höglin skulle bli pappa, vilket hade lett till nya tankar. Han berättade då att han tänkte lämna nazismen. Det hade gått lite mer än ett år sedan de möttes för första gången. Väckarklockorna började ringa allt kraftigare. Både papparollen, Mohsens stöd och familjens reaktion på att han blev uthängd i Expressen som värsta nazistledaren.

- Det blev katastrofalt för min familj. Kaos och bråk, de var ledsna. Själv tyckte jag först det var häftigt. Folk på stan gick omvägar och jag blev erkänd som samhällets fiende nummer ett.

Men bakom hatets stenansikte fanns en sårad individ.

- Jag hade en trasslig bakgrund, växte upp med missbruk, våld och droger. Min mamma var grov narkoman och är det än i dag.

Han gick i obs-klasser, det blev samtal och avstängning i skolan.

- Och när jag blev erbjuden enkla måltavlor var det ett sätt att kanalisera min vrede. Det var invandrarnas fel, de handikappade. Ja, nazisterna var skickliga på propaganda. Men så mycket hat tär på själen.

Han tänker efter en stund.

- Mohsen gjorde något värdefullt som valde att titta i mitt inre. Han väckte min respekt. Han slet ner mig från mina höga hästar, sa du är människa också, inte bara nazist.

ANNONS

Samtidigt blev det svårare att ta sig ur nazismen.

- Ingen ville kännas vid en. Kände som de lepraskadade i Indien.

Johnny hade svårt att få jobb. Han hade inte gått klart gymnasiet, varit arbetslös förutom en period då han lastade bröd på ett bageri. Sökte massor av jobb. Men när han kallades till anställningsintervju, klädde upp sig i polotröja och skinnjacka och tyckte själv att han såg riktigt tjusig ut, möttes han bara med en häpen blick av chefen.

Avsky nazismen - inte nazister

Efter tidningarnas skriverier fick han inget jobb. Inte förrän han lämnat nazismen och Mohsen Hakim inspirerat till jobb på Exit, där han i dag hjälper andra avhoppare och håller föredrag på skolor.

- När jag idag hör Johnny prata om diskriminering mot invandrare blir jag rörd, säger Mohsen Hakim.

Han tycker inte att man bör hata eller rata en människa som gått vilse.

- Man kan avsky nazismen, men inte nazister. Jag avskydde Johnnys åsikter, men han var rak, därför kände jag respekt för honom. Jag har svårare för människor som säger "du var ju trevlig, fast du är invandrare". Hur ska man bemöta dem?

Visserligen har Johnny Höglin gjort stor skada för samhället.

ANNONS

- Han har kostat samhället miljontals kronor. Han är verbal och charmig och därför farlig som nazistledare. Nu använder han samma kraft till nytta för samhället, säger Mohsen Hakim.

Det har gjort honom stärkt i sin uppfattning.

- Samhället blir inte mer tolerant av att vi spottar på nazister.

Exit

Varför ska du ta kontakt med Exit?

ANNONS