"Naivt förslag av Björklund"

ANNONS
|

Regeringen föreslår en ny statlig myndighet, som enbart skall granska kvalitén på universitetens och högskolornas utbildningar. Avsikten är att undermåliga utbildningar ska bort.

Utbildningsminister Jan Björklund anser inte att studenterna kunskaper efter utbildning förbereder dem för vuxenlivet och de yrken de skall ut till.

– Vi behöver en mycket tuffare och skarpare statlig inspektion av kvalitén ute i högskoleväsendet, säger han.

Studenterna vid Sveriges Förenade Studentkårer, som representerar runt 225 000 studenter håller inte med. De anser att det är naivt av Björklund att tro att hårdare granskning löser högskolornas kvalitetsproblem.

– Vi tycker naturligtvis att utbildningar ska utvärderas. Men man kan inte granska sig till en bra högskola. För det krävs satsningar, säger Camilla Georgsson, vid SFS, trött på att Björklund legitimerar sina reformer med att påstå att de höjer kvalitén.

ANNONS

Förslaget är ett delbetänkande i en utredning som innebär att tre högskolemyndigheter ersätts av två. De skulle bli Myndigheten för högskoleservice och internationellt samarbete samt Högskolemyndigheten för kvalitetssäkring och tillsyn.

Organisationen skulle likna konstruktionen med en Skolinspektion som granskar och följer upp medan Skolverket har den samlade kunskapen om skola och förskola.

– I längden är det inte hållbart att en och samma myndighet granskar och kommer med råd om hur man ska utveckla kvalitén, säger Björklund.

Den nya myndigheten för kvalitetssäkring och tillsyn skulle kunna börja fungera inom ett år, tror Björklund.

En ny högskolemyndighet ska höja den ibland låga kvaliteten på högskole- och universitetsutbildningen, hoppas utbildningsminister Jan Björklund.

Dagens tre högskolemyndigheterna ska ersättas med två föreslår en statlig utredning på tisdagen.

En av dem, Högskolemyndigheten för kvalitetssäkring och tillsyn, ska få samma roll som Skolinspektionen, som bara sysslar med inspektion och uppföljning i skolan, enligt Ekot i Sveriges Radio.

I somras beställde regeringen en utredning om hur de tre högskolemyndigheternas arbete kan renodlas. De tre nuvarande myndigheterna är Högskoleverket, Verket för högskoleservice (VHS, som sköter antagning) samt Internationella programkontoret för utbildningsområdet (internationellt samarbete).

Tre blir två! heter utredningens delbetänkande där det föreslås att:

Högskolemyndigheten för kvalitetssäkring och tillsyn får den granskande rollen. Ersätter delar av Högskoleverket.

Myndigheten för högskoleservice och internationellt samarbete blir den nya servicemyndigheten. Ersätter VHS, Internationella programkontoret och delar av Högskoleverket.

Dagens tre myndigheter har 336 årsarbetskrafter. De två nya får 299. Information, IT-stöd och vissa stabsfunktioner dras ned.

De nya myndigheterna träder i kraft den 1 januari 2013. Källa: SOU 2012:1 (TT)

ANNONS