Nätverksstrategen: "Det är avsiktligt och koordinerat"

Flera svenska medier och myndigheter blev under lördagskvällen utsatta för någon form av attack som medförde att de släcktes ner. Enligt nätverksexperten Måns Nilsson är det kompetens och pengar som ligger bakom en sådan här attack.

ANNONS
|

Under lördagskvällen blev flera stora svenska medier utsatta för vad som tros vara en överbelastningsattack. Säkerhetspolisen är informerad om attacken och har inlett en förundersökning.

Enligt Måns Nilsson, nätverksstrateg på Sveriges Radio, har attacken skett genom att skicka stora mängder trafik till de olika medierna och andra sajter som har blivit attackerade.

- Jag har observerat att det har kommit en massa trafik över internet till ett antal webbsidor och jag har konstaterat att vissa ryska internetleverantörer har varit överrepresenterade bland leverantörerna av den här trafiken. Men vem det är som har gjort det och vem som ligger bakom det, det går ju inte att komma fram till utifrån det, säger nätverksstrategen Måns Nilsson.

ANNONS

En överbelastningsattack, även kallad Denial of Service, är ett sabotage som gör att ett it-system inte kan leverera tjänster till användarna. Det finns flera olika tillvägagångssätt för att genomföra en så kallad DoS-attack, till exempel att man skickar så mycket datatrafik att systemet eller applikationen kraschar. Enligt nätverksstrategen Måns Nilsson har de personer som är bakom attacken planerat den och samordnat den väl.

- Det är avsiktligt och koordinerat och det är någon som har tydligt med kapacitet för att ställa till med mycket skada, säger Måns Nilsson.

Vad är det som krävs för att göra en sådan här stor attack?

- Kompetens och, eller, pengar. Om man letar tillräckligt mycket så kan man hitta folk som säljer tjänsten belastningsattack i den här storleken. Och så köper man den, betalar med tvättade pengar eller någon slags krypto-valuta som bitcoin eller liknande. Det går att köpa och har gått att göra det i femton år, säger Måns Nilsson.

ANNONS