Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt näringsliv.
Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt näringsliv.

Näringslivet kritisk till pensionsförslag

Svenskt Näringsliv motsätter sig starkt S-förslaget om att höja ålderspensionsavgifterna för högre pensioner i framtiden. Men LO jublar.

ANNONS
|

- Det ökar kostnaderna för företagen, och det är kontraproduktivt. Det leder till sämre konkurrenskraft, och på sikt då till lägre pensioner. Men vi har inget emot att ambitionen är att pensionerna ska ligga på 70 procent, det är relativt normala nivåer, säger Peter Jeppsson, vice vd på Svenskt näringsliv.

I dag betalas en massa pengar in till pensionssystemet, men en del av dem går till helt andra ändamål, påpekar han.

ANNONS

- Den allmänna löneavgiften, till exempel, den är en ren skatt.

Även delar av pensionsavgifterna som betalas in på löner över en viss nivå går rakt in i statskassan i stället för att användas för pensionerna.

Glädje hos LO

LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson jublar däremot över S-förslaget som han menar är det första rejäla vallöftet i valrörelsen. Ett löfte som, enligt honom, har stor betydelse för hundratusentals människor.

Thorwaldsson medger att det tar lång tid innan förslaget får full effekt, men påpekar att man måste börja någon gång med höjda pensionsavgifter.

LO-ordföranden tror inte att arbetsgivarnas höjda kostnad kommer att påverka framtida löneutrymme.

- Det blir ingen jättechock för dem, säger han.

"Räcker inte"

Pensionärsorganisationen SPF Seniorerna välkomnar tankarna på att höja den allmänna pensionen, men konstaterar att det inte räcker till.

- Det är bra att några politiker medger att avsättningarna till det allmänna pensionssystemet är för låga. Det här förslaget kommer kunna ge de som är löntagare i dag en höjd pension i framtiden. Men dagens pensionärer, och de som går i pension om fem, tio år blir inte hjälpta av detta, säger Anna Eriksson, sakkunnig i pensionsfrågor på SPF Seniorerna.

ANNONS

Pensionssystemet fungerar så att det är den som betalar in till systemet som får del av pengarna, förklarar hon.

- Vi har breda grupper som i dag lever på mycket låga pensioner. De blir inte hjälpta av det här, säger Eriksson.

TT

ANNONS