Mysterium varför just tjejer drabbas

ANNONS
|

Och nej, knäna går inte sönder därför att spelare krockar.

Det är vid landning efter ett hopp eller efter en snabb förflyttning i sidledd som spelarna faller ihop på plan, vrålande av smärta. I fyra av fem fall utan att ha haft kontakt med någon annan spelare.

Sannolikt finns flera orsaker till varför unga kvinnor oftare drabbas av knäskador. En del har med biologin att göra, annat är lättare att påverka.

Ledarnas ansvar:

" Konkurrensen är mindre än bland killarna så duktiga tjejer får tidigare chansen att spela i vuxenlaget. Många fortsätter dessutom att träna och spela med sitt gamla flicklag, vilket gör att kroppen inte hinner återhämta sig.

ANNONS

" Talangfulla men inte färdigvuxna 14- eller 15-åringar tar klivet upp i A-laget där de möter tyngre och kompaktare spelare.

" Tjejer håller ofta bara på med fotboll och får därför ensidigare träning än killar som gärna provar flera sporter.

" Flickfotbollens tränare är ofta sämre utbildade och tar inte hänsyn till tjejernas behov av styrke- och koordinationsträning.

Träning:

" Flickor har större skillnad i muskelstyrka mellan lårens fram- och baksida, med dominans för musklerna på lårens framsida. Landar därför gärna med sträckta ben, vilket ökar skaderisken.

" Tjejer landar ofta med en lätt kobenthet, vilket ökar risken för att knäet viks inåt.

" För lite muskler men för bra balans gör att flickor landar stående och därmed utsätter knäet för större påfrestningar än om de ramlat.

Biologin:

" Enligt vissa undersökningar är kvinnor mer skadebenägna under delar av menscykeln. En annan visar att kvinnor med PMS har sämre balanssinne.

" Kvinnor har som regel knän med mindre hålrum och slankare korsband. Dessutom kan vinkeln på skenbenets ovansida påverka skaderisken.

" Flickorna är mest överrepresenterade i skadestatistiken under puberteten då kroppen växer snabbt med obalans mellan muskler och ledband. De tar i mer än vad ledbanden tål.

Materiel:

" För "bra" skor. Ger dobbarna alltför bra fäste i underlaget blir det vid vridning en extra påfrestning på knäet.

ANNONS

Korsbandet går inte att reparera utan måste ersättas med antingen en del av knäskålssenan (patella) eller delar av en sena från lårets baksida (hamstrings).

Operationen görs med titthålsteknik och den nya senan fästs med skruvar i benen.

ANNONS